Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. június 22., szerda

Mezei iringós, zöldséges, vegyes erdei gombaleves

Mezei iringós, vegyes erdei gombalevest főztem, kerti zöldségekkel kiegészítve. Gombák: Sötét érdestinóru, aranytinóru, róka- és galambgomba. A levest fokhagyma, fél pici vöröshagyma (egészben), sárgarépa kockák zsiradékon pirításával indítottam, majd hozzáadtam a többi zöldséget (zellerkocka, borsó, pasztinák kockák). Pár perc forrás után a darabolt gombák, majd a végén a mezei iringó hámozott virághajtás került bele, nehogy szétfőjön. Fűszerek: friss zellerlevél, petrezselyem levél, pici szárított bazsalikom, só, fekete bors. Habarás nélkül készre főztem. A leves színes a főzés közben feketedő sötét érdes tinóru is jól illik a színek közé, nem rontja el a látványt.



A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

További sokféle erdei gombaleves az Erdőkóstoló blogon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...