Galambica, avagy kékhátú galambgomba és társai. Galambgombák a konyhámban

A galambgombák közül több faj ehető, de a legkedveltebb, legjobb állagú a rugalmas, nem törékeny lemezű, masszívabb kékhátú galambgomba. A kékhátú galambgomba többféle kékes színárnyalatban is megjelenhet, sőt van zöldes hátú színváltozata is. A galambgombákat nem könnyű fajra pontosan meghatározni, a kékhátú azonban elég jól felismerhető rugalmas, nem törékeny lemezeiről, színeiről egy-két egyéb bélyegéről. Néhány nemzetségbeli társa is biztonsággal gyűjthető, mint a dióízű galambgomba, a varashátú galambgomba, ráncos galambgomba.

kékhátú galambgomba bújik a mohából
A galambgombák kellemes, de nem erős ízű gombák, állaguk miatt azonban sokan szinte jobban kedvelik őket, mint a fűszeres ízű vargányákat. Felhasználásuk változatos, sütve, főzve, pirítva, párolva, grillezve is finomak. Én is nagyon kedvelem őket, bármikor becserélnék egy kosár vargányát egy kosár fiatal galambgombára. Nem szükséges sokáig sütni vagy főzni őket, nincs erre előírás, ha pedig fiatal termőtestek, akkor nem is igénylik ezt. De gombák ezek is, amit sokan nehezen emésztenek meg, tehát ajánlott inkább kevesebbet enni, és nem este belakmározni belőlük.

Gyűjtésük: Én keresem a fiatalokat, az öregebbek gyakran kukacosak és törékenyebbek, de minden egyes példányt érdemes ellenőrizni, és ha gyanús, kettévágva is megnézni a kukacszintjét. Természetesen tisztán, földes tönk nélkül kell szedni, mert a lemezek közé behulló talajszemcsék kiszedhetetlenek. 
galambgombák (főként),  piruló galóca és vargánya
egy szerencsés gyűjtés 

Feldolgozás: Tisztán szedve szinte csak a kalapok bőrét és tönköt szoktam mosni folyó vízben, óvatosan, hogy a lemezek közé ne menjen víz, de van, hogy a kalapbőrt le is húzom, persze teljesen nem lehet. Darabolás közben lehet ellenőrizni még belül is, és kivágni a sérült, rágott részeket.   

Tartósításuk: Száríthatók, tartósíthatók olajban, más zsiradékban és galambgomba savanyúságként is. Előfeldolgozás után, pl. hagymás zsíron lepirítva fagyaszthatók, de bevált nekem a gombatartósítás sós olajbansavanyúságként vagy sós lében is. 

A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

Ami nálam készült belőlük:
receptek a kép alatti szövegre kattintva: 

galambgombák zöldfűszerekkel, tükörtojással
galambgombás, csípős zöldpaprikás szendvics joghurttal

Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós bruschetta-szerűen

galambgombás szamócás

galambgomba, rókagomba és vargánya ragu erdei szamócával  

Mezei iringós erdei gombaleves

Galambgombák színesen fűszeres vajon, spenóttal, tojással, paradicsommal
Róka- és galambgombák zöldségekkel és
napraforgóval pirítva

rántott galambgomba kalapok paradicsomsalátával, rizzsel
Galambgombák vajon pirítva, citromosan,
zsályásan, szőlővel a nyár végi időszakban

galambgombás, pirított céklás, füstölt fetasajtos gombasaláta

Róka- és galambgombás rukkolás bruschetta

Színes gombaragu sajttal töltött friss kiflivel


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

                                           A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!




**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések