Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. október 3., kedd

Galambgomba kalapok kirántva

Az ehető galambgombákat, különösen a legkevésbé törékeny kékhátú galambgombát, a galambicát - ahogy sokfelé nevezik - sok ismerősöm többre értékeli, mint vargányát, én is hajlok erre nézetre. A törékeny húsú galambgombák hőkezelve, sütve, főzve már igen jó állagúak lesznek, nem törnek, de nem lesznek az ételben csigaszerűek sem, mint pár más gomba, és ízre is nagyon finomak, gombaízűek. Sokféle galambgombás étel  van már itt, az Erdőkóstoló blogon, főként gyorsan elkészíthető pirított, párolt formában, de kirántva még nem volt. Gondolom, ehhez nem kell recept. A képen a hagyományos liszt, tojás zsemlemorzsa bundában panírozva készültek a gombakalapok, és persze frissen sütve, frissen tálalva. Persze lehet más bundában is sütni pl.magbundában, mogyoróbundában is.

A galambgombák közül csak a fiatalabbakat érdemes elhozni az erdőből, az öregek sokszor kukacosak, és annyira, hogy sokszor nem sok hús marad a kalapbőrön belül. Persze kukac terén érdemes fiatalokat is ellenőrizni. Saját gyűjtés esetén a szakellenőrzés ezeknél a gombáknál sem hagyható ki. A galambgombák, ha nem kukacosak, pár napig jól elállnak a hűtőben, savanyíthatók és olajban lesütve  is tettem már el galambgombákat.  

galambgombás ételek között a blogon van gombaleves, szendvicsrevaló, savanyított galambgomba, olajban tartósított galambgomba és gombasaláta, gombaragú is.    

Mások receptjei közül válogatva: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...