Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. október 14., kedd

Színes, fűszeres, vegyes erdei gombaragu sajttal töltött, frissen sült kiflikkel

Egy gyors finomság erdei gombákból.
2014-ben, aki erdei gombát kívánt venni, gyűjteni, kapni, annak kívánsága biztosan teljesült.
A sok eső a természetnek - azt gondolom - nagyon jót tett. Felteltek a mocsarak, felfrissültek a rétek és az erdők és bennük a gombák is bőven "termettek".  


gombaragu 
Hozzávalók: többféle gomba, többféle színű paprika, 
kb. 2dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors. 

ebben volt: 
Vargánya, tölgyfa érdestinóru, galambgomba, rókagomba megtisztítva és apróra vágva. 
A gombát apróra vágott fokhagymával, vajon pár percig pirítottam, majd, hozzákevertem az előzetesen felkockázott zöld és piros színű paprikát. Sóztam, borsoztam. Kész.  
Szép színes lett eleve a több színű gombától, de egy kis színes paprikától még szebb. A gombát gyorsan átpirítottam a vajon, alig engedett levet, utólag sóztam, majd hozzátettem a színes húsos paprika kockákat. 

Frissen sült, sajttal töltött, házi vajas kiflikkel nagyon finom.

vajas, kelt kiflik:

50 dkg liszt (BL 80-as a jobb)
kb. 25 dl tej
2 dkg élesztő kis tejben, fél evőkanál cukorral felfuttatva
3/4 vaj (10 dekásból)
fél teáskanál só 
1 tojás sárgája

Tölteléknek:
 Finom kemény sajt kis ujjnyi vastag csíkokra vágva
1/4 vaj olvasztva

A kiflik lekenéséhez:
 1 tojás fehérje

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, alaposan kidagasztjuk.
A vajat lehet kis adagokban hozzáadni, segít a dagasztásban, amikor nagyon ragad még a tészta.
Én kézzel dagasztok, így a tej-liszt arányt jobban lehet érezni. Egy lágyabb tészta kell.
Ha kész a dagasztás, meleg helyen kétszeresére kelesztem, majd 4 cipót formázva kerekre nyújtok egy-egy cipót.  Lekenem vajjal a kerek tésztát, majd hat cikkre vágva, sajt csíkkal töltve készítem a kis kifliket. Tepsibe téve végül mindegyiket tojásfehérjével megkenem. Egy 10 perces pihentetés után mennek a sütőbe.
Ha kisültek, letakarva még a tepsiben hagyom kicsit. 
  
Képek: vargánya, tölgyfa érdestinóru és sárga rókagomba  




2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretném kérdezni, hogy a kifliket hány fokos (és milyen) sütőben, és kb. mennyi ideig sütötted?
    Köszönöm!
    Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor, sütőm régi jófajta, de nem adható meg a hőmérséklet, így nem is tudom, de kb. 180-200 fokon sülnek a keltek. A sütés ideje pedig méretfüggő, figyelni kell, mikor lesz a nekünk tetsző aranyszínű és az alját is közben, nehogy az meg túlsüljön.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...