Csalános rakott karfiol bulgurral


Ismét csalán (és ha van, medvehagyma). 

Csalános-medvehagymás, rakott karfiol bulgurral

Hozzávalók:

Fél, közepes karfiol rózsákra szedve, sós vízben roppanósra főzve, majd apróra vágva,
kb. 10 dkg darált hús sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával fűszerezve, előzetesen serpenyőben  kis olajban lesütve 
4-6 ek bulgur.

A szószhoz: Csalánhajtáscsús (fiatal friss hajtás vagy csak a hajtás legfelső, pár levele) 1 jó tálnyi, 2-3 gerezd  fokhagyma vagy 10-15 db medvehagymalevél apróra vágva, 3 kanál vajas olajon megpárolva, 1 kis pohár tejföl, kb. 1 dl tej, 2 tojás, só, bors ízlés szerint.  A csalánhajtásokat előzetesen blansíroztam, közben picit, 1 percet főztem is, majd a szósz hozzávalóit összekevertem. 

Kivajazott jénaiban vagy kerámiaedényben rétegeztem a fentieket következőképp:
1 réteg karfiol, 2 kanál száraz, nagyméretű bulgur, nyersen rászórva, 1 réteg szósz, 1 réteg fűszeres darált hús, 2 kanál bulgur, 1 réteg karfiol, ismételve, amíg el nem fogynak. Tetejére a maradék szósz, szalonna darabkák, kiskanálnyi tejfölpöttyök, reszelt kemény sajt, füstölt is jó, majd pár darab szalonnakocka vagy vajdarabka. 

Megjegyzések

  1. Ez naggggyon jól hangzik! Kuszkusz van itthon, de az nagyon hasonló, azt hiszem ki is próbálom!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a bulgurt és a medvehagymát és a karfiolt is. A csalánhoz csak teaként volt szerencsém, bár ismertem egy-két elkészítési módját, de még soha nem ettem. Addig nem nyugszom, amig valami csalánosat nem készítek az elkövetkező napokban, annyi jó recepted van!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már alig várom, hogy készíts valami csalánosat! Kíváncsi vagyok rá, mert méltatlanul elhanyagoljuk a csalánt!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések