Nyárköszöntő, vadvirágos, narancsmázas kekszek

Az ehető virágok közül, talán az illatos ibolya, a fekete bodza- és az akácvirágok kedveltek leginkább fűszerként édességekben vagy kandírozva sütemények, torták, fagylaltok tetején. Díszíthetünk azonban más ehető, dekoratív színes virágokkal és virágszirmokkal is a sütiket, kekszeket tortákat. A százszorszép a zsályák, vagy a körömvirág szirmai, apró kakukkfű virágok, vagy kamillavirágok is szépen mutatnak. A kamilla egyébként erős ízei kifőzhetők tejszínben vagy tejben és az ezekből készülő sütemény kellemesen enyhén kamillás ízű lesz. Kamillás receptek IDE kattintva olvashatók illatosibolyás édességek, és sósságok IDE kattintva találhatók.


Elkészítés:

1 bögre lisztet, 1/2 bögre porcukrot, 1/2 bögre kukoricakeményítőt, késhegynyi sót összeszitálunk és összegyúrjuk 3/4 bögre hideg teavajjal. A tésztát két fólia között 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, majd formákkal kiszúrjuk a kekszeket. Tepsiben, sütőfóliára téve, előmelegített sütőben, 160 fokon sütjük őket, míg a szélük picit kezd aranybarnára sülni. A mázhoz 1 narancs és fél citrom levében egy nagyobb, apróra reszelt sárgarépát felfőzünk, reszelt citromhéjjal is fűszerezzük. Ha már szép narancsos a lé színe, a sárgarépa-rostot kiszűrjük belőle. A lé felét legalább elpároljuk, majd annyi kristálycukrot adunk kanalanként hozzá, amennyit fel tudunk benne oldani. Főzve tovább sűrítjük, míg a szirup már nagyobb cseppekben cseppen le a kanálról. Még melegen a kekszekre csorgatjuk, szétterítjük rajta, majd a már mázas kekszeket a máz megszilárdulása előtt színes, ehető virágokkal, szirmokkal (kakukkfüvek, szurokfű, körömvirág, orgona, ibolya, akácvirág, bodzavirág, pitypangszirmok, százszorszép) apró zöld ehető levelekkel (csabaíre, kakukkfüvek, szurokfű, lucfenyő) díszítjük.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések