Levesben főtt marhahús, tormaszósszal, zöldségfánkkal

A torma az alföldi területeken sokfelé él vadon, de a máshol is található gyepekben kivadulva. A tejfölös torma, a tejszínes torma, a tormaszósz és az ecetes torma jól ismert hazai ételek, melyek tormagyökérből készülnek, de ezen felül fő fűszerként vagy kiegészítő fűszerként is sok egyéb finomságban használhatjuk. Tormás ételek az Erdőkóstoló blogon IDE kattintva találhatók. Zöldséges, húsos és gombás ételek egyaránt. Ez most egy egyszerű, de nagyon finom, gyerekkort idéző összeállítás tormaszósszal. Zöld díszítés a tányéron hagymaszagú kányazsombor tőlevele, ami idén nem virágzott és fiatal levelek nyáron is finomak. 

 


Elkészítés:

A marhabordát kuktában sok gyökérzöldséggel, babérlevéllel, sóval, egész borssal, pici szerecsendióval kuktában omlósra főztem. 

A tormagyökérdarabot lereszeltem (kb 1/4 gyökér, de hogy mennyi kell változó, az időben is változó erőssége miatt). Egy gerezd fokhagymát 3 kanál olajon pirítottam, majd hozzáadtam a reszelt tormát, tejjel felöntöttem, sóztam borsoztam, felforraltam, közben kóstoltam a csípősségét (ha kevés, akkor tormát, ha túl sok, akkor tejet adok hozzá) és kevergetés mellett pár percet főztem. Mivel túl rostos volt a torma, ezért átszűrtem, picit édesítettem, majd a tormás ízű tejet tejfölös-lisztes habarással krémesre sűrítettem. Legvégül egy kis darabka teavajat is belekevertem, és kóstolva beállítottam a végleges ízeket. 

A levesben főtt gyökérzöldségek egy részét (3 db nagy répa, 2 gyökér) két szem főtt krumplival együtt pépesre törtem egy villával, összekevertem 1 egész tojással, kb. 5 dkg reszelt trappista sajttal és annyi liszttel, amennyiből lágy, de már összeálló formázható fánkocskákat tudtam készíteni. Fűszereztem őrölt borssal, majoránnával, csipet szerecsendióval, zúzott fokhagymával, majd serpenyőben, forró olajban mindkét felüket megsütöttem.          

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések