Medvehagymás jótanácsok

MEDVEHAGYMÁS "JÓTANÁCSOK"

Medvehagymaszezon van, ezért nem árt, ha vigyázunk is a medvehagymára, és a többi ehető vadnövényre, később is szükség lesz rájuk. Hiszem, hogy lehet úgy gyűjteni, hogy nem ártunk a növénynek és az életközösségeknek, erdőnek, rétnek sem.Segítség a felismeréshez:
A medvehagyma levelei összetéveszthetők mérgező fajok leveleivel is.
Ilyen fajok a súlyosan mérgező gyöngyvirág és őszi kikerics, valamint a mérgező foltos kontyvirág. Mindhárom fajjal tud együtt élni a medvehagyma. 
A gyöngyvirág később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. Pl. most, április elején, már van, ahol bimbós, együtt a medvehagymával. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is a medvehagymával, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben vagy legelőn felnőtt erdőkben is.

gyöngyvirág (balról) és medvehagyma (jobbról)
A legjellemzőbb bélyeg a medvehagyma jellegzetes illata és íze, a fokhagymaszerű illat és íz, de ezt nehéz egy nagyobb mennyiségű levél esetében leellenőrizni. A legjobb már a gyűjtéskor odafigyelve, nem marokkal, hanem lassan, levelenként szedni.  A piaci árut sem árt ellenőrizni, kaptam már fotókat, és saját magam is láttam más fajt a medvehagyma között, szerencsére nem gyöngyvirágot.  

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) levelei párosan vagy hármasan nőnek egy "szárról", ill. a levélnyelek összenőttek. A "szára" alján a levélhüvelyek sokáig barnásak, majd kifehérednek. A medvehagymánál ez a hártyás levélhüvely végig áttetsző fehér, bár ez normál gyűjtéskor alig látható. Amikor elkezd kihajtani a gyöngyvirág, a levelek összecsavarodottak, mintha kis botocskák bújnának a talajból, és fokozatosan csavarodnak ki a növekedésük során. A medvehagyma levelei rögtön kiterülve nőnek egyre nagyobbra. Egy hagymából két levél, nő, de egymás mellett több hagyma is van a földben, így általában sok levél látható együtt. További információk, fotók még:  itt.  

A gyöngyvirág levél szürkésebb zöld, mattabb színű, levélfonáka viszont fényes, levélerezete határozottabban látható, különösen fény felé tartva. Az átvilágított leveleken és a levélfonákokon jól látható erezetbeli és fényességbeli különbségeket az alábbi fotók jól illusztrálják:

A módszer kidolgozója, a kép forrása: A Kék Bolygó ajándékai blog.
Balra gyöngyvirág, jobbra medvehagyma
kép forrása: Lengyel Mihály

A legveszélyesebb a helyzet, ha a nagy medvehagyma állományban gyöngyvirágok bújnak meg, alábbi fotón is ez látható. Egymás mellett, szinte egy tőről nőve hamarosan virágzik a medvehagyma a és mellette a gyöngyvirág. 


Gyakorlatlanok számára a szintén súlyosan mérgező őszi kikerics (Colchicum autumnale) levele is hasonló lehet a medvehagymáéhoz. Azt írják sok helyen, hogy az őszi kikerics nem él erdőkben. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Él erdőkben is az őszi kikerics.  Ligetes, ritka erdőkben és olyan erdőkben, ami egy egykori gyepen, legelőn nőtt fel igen sokszor láttam őszi kikerics leveleket, szereti az erdei utak szélét is. Ráadásul az árnyékban jól megnyúlva nő a levele, még hasonlóbbá válva a medvehagyma leveléhez. Levelei tapintásra is érezhetően vastagabbak, húsosabbak, virága tavasszal soha nincs, viszont lehet a levelek tövében megbújó termés. Természetesen nincs fokhagyma szaga.

őszi kikerics levelek medvehagyma virággal
A legtöbbször a foltos kontyvirág (Arum maculatum) leveleit láttam medvehagyma közé keveredni. Aki nem levelenként szedi, vagy figyelmetlen, a fiatal foltos kontyvirág leveleket szedheti medvehagyma közé. A növénybe nyersen beleharapva azonnal felfedi kilétét: a nyelvbe fúródó oxalát kristályai erős égetető, csípő érzetet keltenek. A foltos kontyvirág levelei nyíl alakúk, válluk nyilas, de a fiatalabb levelek nyilas válla még olykor nem alakul ki, nem látható. Levélerezete nem párhuzamos, hanem fő és oldalerek láthatók. Mérgező faj, mérgező vegyületei oxálsav és oxálsavas sók.

Foltos kontyvirág 
Foltos kontyvirág és medvehagyma levelek


A vadnövénygyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt


Megjegyzések

 1. Nagyon szuper összeállítás. Nekem ezen a héten érkezik meg a megrendelt medvehagymám, így aztán kiélhetem magam a sütés- főzés- tartósítás terén.

  VálaszTörlés
 2. Viki! Köszönöm! Jó "medvehagymakóstolást" Neked is, és Mindenkinek!

  VálaszTörlés
 3. De örülök, hogy ide találtam, Erdokóstoló :) Kincsre leltem, jövök még!

  VálaszTörlés
 4. Attól tartok, hogy egy 10-20 év múlva ez a tudásanyag, ami ezen a blogon található értékesebb lesz mindennél....számomra már most is az, köszönöm szépen, gratulálok, így tovább! :)

  Zsoldosmarci

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsoldosmarci, igazán köszönöm. Ez a tudás megvan ám, vagy megvolt, csak fel kell idézni.

   Törlés
  2. Köszönöm, nagyon jó bemutatás! Tényleg tíz év után is értékes cikk!
   Eddig csak a gyöngyvirággal való összetévesztés lehetőségéről
   tudtam. Csak a piacról ismertem, de pár napja "szembe jött" velem egy kiránduláson. Nagyon megörültem és családtagjaim nem is akarták először elhinni, hogy medvehagyma.

   Törlés
 5. Remélem nem probléma, hogy használom a bejegyzésed!

  http://baranyatermeszetbarat.hu/index.php/programok/hirek/871-itt-az-ideje

  VálaszTörlés
 6. http://medvehagyma.5mp.eu/web.php?a=medvehagyma&o=_NaCaDmqV8

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem ajánlom és nem támogatom az erdőből a medvehagymák kiásását. Kedves Béla bácsi magot forgalmazz inkább. Én tavaly vetettem már idén van is a kertben.

   Törlés
 7. Kedves Erdőkóstoló! Én is vetettem tavalyelőtt medvehagyma magot, de nem lett belőle semmi. Van ennek valami titka?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mikor, hogyan vetteted? Próbálkozni kell még! Én csak egy negyed marokkal kiszórtam a kert árnyékos részében ennyi, még csak fel sem ástam...

   Törlés
  2. Ha van lehetőség akkor írnék a dologhoz . ha medvehagymát akarunk szaporítani akkor , ősszel vessük el a magokat , mert kell neki egy adott fagyási pont . A magokat elszórni egy enyhén nedves talajon , félig árnyékos legyen és hagyni kell tavaszig ....ha tavasszal kibújik akkor , csak virágzás előtt vagy annak kezdési időpontjába szabad a leveleket szedni ...ha már felvirágzik akkor hagyjuk elhullatni magjait , vagy ügyesen összeszedjük őket , amikor a virág száradási részbe ér akkor levágjuk és kiszárítjuk....

   Törlés
  3. Köszönjük! Továbbítom ahol tudom!

   Törlés
 8. Kedves Erdőkóstoló, nagy bánattal szembesültem a medvehagymatartósításos cikkek eltűnésével - megkérdezhetem az okát?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések