Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. április 8., hétfő

Salátaboglárka (Ranunculus ficaraia), mint levélzöldség, salátanövény bemutatása

Gyakori, vad levélzöldségként használható faj a salátaboglárka. Főként az üde lomberdőkben, leginkább gyertyános-tölgyesekben él. De sokfelé máshol is előfordul félárnyékos, nyirkos erdőkben, ahol a talajt tavasszal nagy tömegben boríthatja; a ligetekben és cserjésekben is megtalálható. Az első tavaszi fajok egyike, nagyon korán már tél végén megjelenik.


Leírása: 5-30 cm magas növény, szára elheverő, sokszor legyökeresedik és így nagy területet képes beborítani. A levelek hosszú nyelűek, szíves tojásdadok, kopaszok, fényesek, ép szélűek, ritkán szabálytalanul csipkézettek. A levélen sötétebb foltok előfordulhatnak. Aranysárga, sokporzós, sok termőleveles virágai fényesen csillognak, hidegben, borús időben becsukódnak. A szirmok a virágzás előrehaladtával kifakulnak, végül kifehérednek és fénytelenek lesznek. 

Gyűjthető, ehető növényi részek: A fiatal levelek, virágbimbók és mértékkel a fiatal virágok gyűjthetők.
Gyűjtése: Kizárólag virágzás előtt gyűjthetők levelei. A növény idősödő leveleiben a mérgező anyagok egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel.
Felhasználás: A nagyon fiatal leveleket kora tavasszal nyersen, salátában, szendvicsre vágva, hideg szószba téve ehetjük. Majd a tavasz előrehaladtával inkább már csak főzve, párolva ajánlott levesben, főzelékben elkészíteni leveleit. A bimbókat sós-ecetesen, kapriszerűen is készíthetjük.


Táplálkozási értéke, hatásai: C-vitamin-tartalmú növény, ezért skorbut ellen is fogyasztották régen. Nagy mennyiségben nő, egyszerűen és gyorsan lehet gyűjteni. Mindezek mellett – figyelembe véve, hogy a korai levelekben még kevés a mérgező hatóanyag – volt érdemes egy mérgező nemzetségbe (a boglárkák közé) tartozó faj leveleit is bevonni régen a táplálkozásba.
Figyelem, fontos: A boglárkaféléket a mérgező protoanemonin tartalmuk miatt általában nem szabad fogyasztani. Egyetlen fogyasztható levelű boglárkafaj a salátabogárka, de az is csak fiatalon. A salátaboglárka valószínűleg azért került be a táplálkozásba, mert jól gyűjthető nagy levelei, tömeges és gyakori megjelenése mellett magas a C-vitamin-tartalma, és segített a C-vitaminhiány miatt kialakuló skorbut legyőzésében. Fontos, hogy tényleg csak a fiatal, virágzás előtt megjelenő leveleket együk salátaként mértékkel vagy nagyobb mennyiségben inkább főzve. Vannak állományok és időszakok, amikor a virágok nem, vagy alig jelennek meg, így a tövek megöregedhetnek virágzás nélkül is. Ha a levelek virág nélkül is öregnek látszanak, és már benne járunk jócskán a tavaszban, akkor inkább ne gyűjtsük, vagy inkább csak főzve ajánlott fogyasztani.
Salátaboglárkások a blogon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...