Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. március 24., szombat

Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..

A kertünkben már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá (k) ról is összeszedjem a tudnivalókat.

Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Virágmézek, virágszirupok, szörpök, kandírozott virágok, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, bundában sült virágok és gyógynövény-készítmények is ismertek. Ehető virágokkal kapcsolatban több weboldalt és gasztroblogot is felsoroltam az ajánlott irodalomban, és még bővíteni fogom.

Ibolyás cukor

Az illatos ibolya és a a rokonai a kerti árvácskák azok, amelyek gasztronómiai, illetve gyógynövény irodalom ehetőként említ. Több ibolyafaj is él hazánkban, köztük védett fajokkal is. Hogy biztosan mindegyik faj ehető-e (valószínűleg), de erről nem találtam információt egyelőre. Arról sem viszont, hogy valamelyik mérgező lenne. Mindenesetre, aki használja, illatos ibolyát használjon, óvatosságból és persze természetvédelmi szempontból is, mert vannak védett ibolyák is. No és persze a kívánt gasztro-élményhez is fontos az illat.

Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, illatosak. Kertekben, bolygatottabb erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szaporodni, szinte kiirthatatlan.


Az ókorban is használták, ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készít szerelmi varázsitalt az egyik szereplő. A franciák és az olaszok olajat préselnek a virágokból az illatszeripar számára; leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül. A virág esszenciából készített ibolyaszirup francia találmány, de ugyanezt a szirupot felhasználják Amerikában ibolyás teasütemény és mályvacukor készítésére. A leleményesek sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosítására használhatják. Kis fantázia... kísérletezgetés..... A legötletesebb megoldások között találjuk a jégkockába, vagy egy egyszerű gyümölcstorta felső zselérétegébe zárt ibolyavirágokat dekorációként, esetleg a kandírozott ibolyavirágot, mely Sissi kedvenc desszertje volt. Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé korong is, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje. pl.: A magyar gazdasszony teendői között is: itt. Gyógynövényként is ismert. Az ibolyaolaj (külsőleg), az ibolyaszirup és ibolyatinktúra pedig főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek. 
Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz, stb. szintén fogyaszthatók.

Fontos: Túlzásba nem szabad vinni fogyasztását, mert a virága és gyökere nagyobb mennyiségben fogyasztva hánytató, hashajtó hatású.

Kandírozott ibolya Bányai Gyöngyitől 
Én is ki fogom próbálni felhasználását, addig is a fenti fotó tulajdonosa engedélyével (köszönöm) szívesen ajánlom a pszichowellness-konyha.blogot Bányai Gyöngyitől, ahol a kandírozott ibolya elkészítése éppen most olvasható. Olyan gyönyörű, hogy saját készítésű ajándéknak is kitűnő. Jól elkészítve sokáig eláll.

További gasztroblogok az ibolyavirág többféle felhasználásával:

palocprovence.blogspot.com (ibolyaecet, kandírozott ibolya)
Ibolya tea, szörp, és zselé - Kertész leszek
selectfood.blogspot.com (ibolyás cukor, méz, zselé, kandírozott ibolya)
Ibolya minden mennyiségben - kerteszleszek
Én a kandírozáshoz a nyers tojáshasználat miatt, biztos, ami biztos szalmonella mentesnek jelzett tojásokat veszek majd, mert kapható olyan is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...