Vargányás vaj szendvicsre, pirítósra, fűszervajként sültekre, grillekre
Erdei gombákból a legfinomabbak a legegyszerűbb ételek. És igen, erről sem könnyű guszta fotót készíteni, bár kifagyva már tűrhető, de mikor készül.....barna trutyi..... Na, de most az egyszer senki ne hallgasson a szemére, hanem gondoljon a vargánya ízre. Mert ez a fűszeres vaj pirítóson és grillezett zöldségre vagy hússzeletre olvasztva tényleg mennyei.
Ahogy én készítem: A vargányák fehér kalaphúsát használtam kizárólag, a kalapbőrrel együtt persze, azt nem húztam le. Azért így, mert öregebb gombák voltak, és gyors, azonnali feldolgozást igényeltek. A termőrétegük már barnászöld, öreg volt, így az ment is vissza a közeli tölgyesbe, hogy ott is talán több legyen majd előbb-utóbb e finomságból. Az öreg gombák termőrétegéből készíthető még sült vargányavelő is. A fiatal vargányák egészben is felhasználhatók ehhez természetesen. A gombahúst apróra vágtam, és egészen pici olajon, kicsit megsózva elkezdtem pirítani, hogy miden vizet kiadjon magából. Először levet engedett, aztán a lé egyre inkább elpárolgott. Mikor már lé nélküliek voltak a gombadarabok, akkor kicsi, apróra vágott fokhagymát még hozzápirítottam, majd botmixerrel pépesítettem az anyagot. Ez nem feltétlenül kell, lehet egészen apró vargányadarabos is a vaj. Mindkét módon jó, finom. A pépes jobban kenhető, a darabos szebben néz ki. Pépesítés után hozzáadtam a vajat, óvatosan, kis hőmérsékleten felolvasztottam, azzal már nem kell hosszasan sütni. Hogy mennyi vajat, az lehetőség és igény kérdése. Kevés vargányával is nagyon ízes lesz egy kis adag vaj is, de kb. 3-4 közepes vargánya - 10 dkg-os vaj arány biztosan jó. Végül sóval beállítjuk a kívánt ízt, és kis befőttes üvegbe vagy vajformába öntjük. Jó annak, akinek van szép, mintázott vajformája. Nekem nincs. Hűtőben tartva eláll, egy-két hétig biztosan, de nem hiszem, hogy kitart addig. Ha sok készül, fagyasztóba is tehető. Fűszerként szerintem pici őrölt fekete bors, és frissen tálalva, friss vágott petrezselyem is jól illik hozzá. Egyben gombatartósítás is, bár hűtőbe vagy faygsztóban kell tartani. Gombatartósítás gyűjtemény a blogon.
darabos vargányával készített vargányás vajjal töltött kelt kiflicskék |
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Ó, ezt most mindenképpen kipróbálom! Annyi a vargánya a "mi erdőnkben", hogy vadászom az ötleteket az elkészítésére.
VálaszTörlésPéntek este hirtelen ötlettől vezérelve az apróra vágott, fiatal vargányakalapokat sok fokhagymával sok disznózsírban sütöttem egészen ropogósra, majd csatos üvegben a hűtőbe kerültek. Szombat reggelire pirítóssal és friss zöldpaprikával fenomenális volt. :-)
szerintem is az lehetett
TörlésEgy csipet Kurkuma és Curry
VálaszTörléss a gombás étel sem lesz többé barna trutyi..
Minden gombás étel színezhető ezekkel a fűszerekkel. A kurkuma mellesleg kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, amit jó beemelni a mindennapi étrendbe. Íze kis mennyiségben elenyésző.
A curry az csípősebb, intenzívebb, pikánsabb. Kiválóan passzol a gombás ételekhez.
kurkumának az íze is jelentős, ezért azzal óvatosan bánok
TörlésKösz az ötleteket !!
VálaszTörlésVargánya a kedvencem mégpedig a következő módon:
Tisztítás szeletelés után olajon,fedő alatt lesütöm.Amikor már majdnem készen van,megszórom egy kevés borssal,nagyszemű sóval és átforgatom egy kisadag vajon.Pirított toastkenyérrel vagy baguettel fogyasztom.
Megpróbáltam olivával,zsírral és vajjal is lesütni,de nem ízlett csak a fent leírt módon.
Köszönöm én is !
TörlésRemek recept, egészen apróra vágott vargányával készítettem, egy kis őrölt szerecsendióval bolondítottam pluszban :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Örülök, hogy ízlett. Kipróbálom én is szerecsendióval.
Törlés