Vargányás vaj (2. )

Vargányából az egyik legfinomabb lehetőség, ami egyszerűen és elég gyorsan elkészíthető, az a vargányás vaj. Ráadásul gombatartósítás is egyben, amibe a kevéssé szép vargányák is mehetnek. Az elég öreg, már zöldülő termőrétegen kívül a vargánya minden része belesüthető.

Vargányás vaj (1.) kicsit másképp készítve ITT található. Hogy melyik változat jobb, azon nem érdemes lamentálni. Finomak, na! Eléggé! 


Elkészítés: 

A vargányákat megtisztítva, apró kockákra vágtam. (Ha homokos területről származnak, akkor én mindenképpen megmosom a gombát, ha nem, akkor attól függ, hogy milyen tisztáságúak. Ha sáros pl. akkor meg kell mosni. A csigarágta, csigamászott gombát is jobb megmosni, szerintem. Folyó vízben mosom, semmiképpen nem áztatva. Mosás után hagyom lecsepegni, megszáradni, aztán darabolom. Ezek a gombák, amikből most készítettem, tökéletes állapotúak voltak, nem mostam meg őket, csak lekefélgettem és lekaparásztam, ahol kellett.) 

Közben egy serpenyőben kis hőn kezdtem felolvasztani a vajat (a vaj magasabb zsírtalmú legyen), mehet hozzá kevés olaj is, de nagyon kevés. Amikor a vaj felolvadt, hozzáadom a vargányát, kissé megsózom, adok hozzá fokhagymát egy-két nagyobb darabban,  és kis lángon, kis hőn, lassan, fedő nélkül sütöm. A vajból is és a vargányából is távozik a víztartalom jó része, ezt habzás jelzi, különösen akkor, mikor néha megkevergetem. A vaj mennyisége  kb. legalább 100 g vaj 2-3 normál méretű vargányához, de lehet több vaj is, mert a vargánya elég jól megízesíti a vajat. Nagyon kevés vaj viszont nem jó, a vargánydaraboknak azért némileg úszni kell az olvadt vajban. Én először inkább kevesebb vajat teszek a serpenyőbe, aztán, ha úgy látom kell még, akkor adok még hozzá. A sütés vége felé őrölt borssal vagy citromos borssal fűszereztem még. 

Addig sütöm, míg már alig habzik, de sűrűn rá kell nézni, néha megkeverni, nehogy megégjen. Ha elkészült, kiskanálnyit kiveszek, hagyom hülni, majd kóstolom, sózóm, fűszerezem még igény szerint, ha fokhagymásabbra szeretném, akkor a sütés vége felé mehet hozzá apróra vágott fokhagyma még, de enyhe, alig fokhagymás ízzel a leggjobb talán. Ezután még forrón, csírátlantott edénykékbe töltöm. Lehet kis kerámiaedény, apró befőttes üveg vagy vajforma. Ha túl sok készülne, akkor egy részét fagyasztóba is lehet tenni. Hűtőben tartom a friss felhasználásra szántakat és a befőttes üvegbe töltötteket is. Aki szeretné, kihűlés után újra hőkezelheti a lezárt befőttes üvegeket vízbe állítva kuktában vagy befőző automatában.   

Vargányás vaj (1.) recept kicsit másképp készítve és pépesítve ITT található.

További vargányás receptek IDE kattintva böngészhetők.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések