Vargányás vaj szendvicsre, pirítósra, fűszervajként sültekre, grillekre

Erdei gombákból a legfinomabbak a legegyszerűbb ételek. Már régóta terveztem, hogy ide kerül ez a mennyei finomság is. A tegnapi gombászás közben a gombásztársaim említették, hogy mostanában nagy kedvencük a vargányás vaj. Így megfelelő indító "lökés" után én is készítettem, és fotóztam is, mert a legnagyobb munka ebben blogírásban a fotók készítése. Sokkal több az elkészülő finomság, mint a tűrhető fotó róluk.  


És igen, erről sem könnyű guszta fotót készíteni, bár kifagyva már tűrhető, de mikor készül.....barna trutyi..... Na, de most az egyszer senki ne hallgasson a szemére, hanem gondoljon a vargánya ízre. Mert ez a fűszeres vaj pirítóson és grillezett zöldségre vagy hússzeletre olvasztva tényleg mennyei, királyi, császári, hogy fokozzam még?

vargányás vajas gyökérkenyérke

Ahogy én készítem:

A vargányák fehér kalaphúsát használtam kizárólag, a kalapbőrrel együtt persze, azt nem húztam le. Azért így, mert öregebb gombák voltak, és gyors, azonnali feldolgozást igényeltek. A termőrétegük már barnászöld, öreg volt, így az ment is vissza a közeli tölgyesbe, hogy ott is talán több legyen majd előbb-utóbb e finomságból. A fiatal vargányák egészben is felhasználhatók ehhez természetesen.

A gombahúst apróra vágtam, és egészen pici olajon, kicsit megsózva elkezdtem pirítani, hogy miden vizet kiadjon magából. Először levet engedett, aztán a lé egyre inkább elpárolgott. Mikor már lé nélküliek voltak a gombadarabok, akkor kicsi, apróra vágott fokhagymát még hozzápirítottam, majd botmixerrel pépesítettem az anyagot. Ez nem feltétlenül kell, lehet egészen apró vargányadarabos is a vaj. Mindkét módon jó, finom. A pépes jobban kenhető, a darabos szebben néz ki. Pépesítés után hozzáadtam a vajat, óvatosan, kis hőmérsékleten felolvasztottam, azzal már nem kell hosszasan sütni. Hogy mennyi vajat, az lehetőség és igény kérdése. Kevés vargányával is nagyon ízes lesz egy kis adag vaj is, de kb. 3-4 közepes vargánya - 10 dkg-os vaj arány biztosan jó. Végül sóval beállítjuk a kívánt ízt, és kis befőttes üvegbe vagy vajformába öntjük. Jó annak, akinek van szép, mintázott vajformája. Nekem nincs. Hűtőben tartva eláll, egy-két hétig biztosan, de nem hiszem, hogy kitart addig. Ha sok készül, fagyasztóba is tehető. Fűszerként szerintem pici őrölt fekete bors, és frissen tálalva, friss vágott petrezselyem is jól illik hozzá.


darabos vargányával készített
vargányás vajjal töltött kelt kiflicskék



A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Ó, ezt most mindenképpen kipróbálom! Annyi a vargánya a "mi erdőnkben", hogy vadászom az ötleteket az elkészítésére.
    Péntek este hirtelen ötlettől vezérelve az apróra vágott, fiatal vargányakalapokat sok fokhagymával sok disznózsírban sütöttem egészen ropogósra, majd csatos üvegben a hűtőbe kerültek. Szombat reggelire pirítóssal és friss zöldpaprikával fenomenális volt. :-)

    VálaszTörlés
  2. Egy csipet Kurkuma és Curry
    s a gombás étel sem lesz többé barna trutyi..
    Minden gombás étel színezhető ezekkel a fűszerekkel. A kurkuma mellesleg kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, amit jó beemelni a mindennapi étrendbe. Íze kis mennyiségben elenyésző.
    A curry az csípősebb, intenzívebb, pikánsabb. Kiválóan passzol a gombás ételekhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kurkumának az íze is jelentős, ezért azzal óvatosan bánok

      Törlés
  3. Kösz az ötleteket !!
    Vargánya a kedvencem mégpedig a következő módon:
    Tisztítás szeletelés után olajon,fedő alatt lesütöm.Amikor már majdnem készen van,megszórom egy kevés borssal,nagyszemű sóval és átforgatom egy kisadag vajon.Pirított toastkenyérrel vagy baguettel fogyasztom.
    Megpróbáltam olivával,zsírral és vajjal is lesütni,de nem ízlett csak a fent leírt módon.

    VálaszTörlés
  4. Remek recept, egészen apróra vágott vargányával készítettem, egy kis őrölt szerecsendióval bolondítottam pluszban :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy ízlett. Kipróbálom én is szerecsendióval.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések