2012. április 2., hétfő

Vad és zöld és ital - Erdei italkóstoló

Nem oly régen Biobiánál jártam, ő említette, hogy gyógynövénytúrázó vendégeit nagyon finom, vadon és frissen gyűjtött, zöld levelekből készített turmix itallal kínálta, ami nagy sikert aratott. Volt benne vadsóska, ami a savanyúságát adta, cickafark, pásztortáska levél, méz. Remélem előbb utóbb felkerül blogjára is a pontos összetétel. 

Aztán még aznap zöld turmixot készít Pocak Panna is paleoblogján.  Jelzésnek vettem, márcsak azért is, mert nagyon tetszett. Még tart a bőjt is, ráadásul nemsokára zöld csütörtök, és nagyon egészséges. Tehát itt az ideje, hogy kipróbáljam én is a zöld italkészítést és kóstoljak is, természetesen vadat.. (de zöldet)!

Szedtem zöldeket.
5-6 csalánhatást
kb. 20 db pitypanglevelet (vízben áztattam kicsit, hogy veszítsen keserűségéből)
kb. 15 db vadsóska levelet (kerti is jó)
kb. 10 db cickafark levelet
kb. 1 l vízzel összeturmixoltam,
tavaly eltett, házi akácszörppel édesítettem. Édességétől függően ízlés szerint, vagy 1-2 kanál méz is jó.

Nem sűrű, hanem üdítő, szép zöld, illatos ital kavarodott. Persze lehet sűrűbbre is készíteni. No és ahogy az összetevőket nézem lehet, hogy inkább mezei italnak kellene nevezni?

Tavaszi, mezei zöldital akácillattal 
A friss zöld íz, a sóska savanyúsága, a pitypang és a cickafark enyhe keserűsége és az akácszörp illatos édessége igazán harmonikus és finom lett. Biztos, hogy ezentúl rendszeresen készítem, kísérletezgetve a vad és kerti zöldekkel, zöld teával, lehűtött gyógyteákkal, gyümölcsökkel, citromlével és házi szörpökkel.

A vad összetevőkről bővebben a növények felismerése odalon. Cicakafark (több igen hasonló faja is él nálunk) tőlevelei tavasszal ehetők, egyik legfontosabb gyógynövényünk is egyben. Jellegzetes csipkeszerű, cicafark alakú szeldelt levelei nem igen keverhetők mással össze.  A vadsóska vagy mezei sóska 5-8 cm-es tőlevelei nyíl alakúak és kóstolva savanyúak. Amivel összetéveszhető, az szintén sóska csak kisebb levelű (juhsóska) és szintén ehető.

A zöld turmixokról itt találtam bővebben sok okosságot és nem vad recepteket

A zöld turmix (green smoothie) egyik alapja a zöld levél, a másik összetevője pedig valamilyen édes gyümölcs. A hozzávalókat a következõ arányban kell összeturmixolni: kb. 40%-ban (lehetőleg bio) zöld levél és 60%-ban érett (lehetőleg bio) gyümölcs. A variáció óriási.
A zöld leveleket a szezonnak megfelelően válogathatjuk össze: saláta, spenót, kelkáposzta/leveles kel, sóska, mángold, stb. Gyógynövények (pl. pitypang, útilapu, tyúkhúr, stb.), vagy további ízesítésre menta, petrezselyem, bazsalikom, zeller, kapor, stb. A káposztával, zellerrel és egyéb nagyon erős zamattal rendelkező zöld növénnyel körültekintően ízesítsünk, mert aromájuk dominálni fogja az italt. A gyümölcsöket héjastól, de mag nélkül helyezzük a turmixgépbe, illetve ha nincs turmixgépünk, bot mixerrel is összezúzhatjuk az italnakvalót. Előbb zöld leveleket dolgozzuk el a vízzel, utána helyezzük a turmix gépbe a gyümölcsöket. Ajánlott frissen elfogyasztani, mert a nyers italok vitamintartalma 20 perc alatt a felére csökken.
Miért igyunk zöld turmixokat? A zöld turmixokat könnyû megemészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévõ sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekbõl és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben.
A turmixolás során megmarad bennük az élelmi rost és a tápanyag (a centrifugálással a rost elvész). A rostok segítik az emésztést és kiválasztást. A turmixolás során – mivel nem hőkezelt élelmiszerről van szó – megmarad a számtalan értékes tápanyag, amely főzéssel nagy részben elvész, ezek nagyban elősegítik a méregtelenítést, a sejtek regenerálódását, a test gyógyulását.
Finomak és ízletesek! A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepõdve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színû!
Hasznos és egészséges! A zöld levelek rendkívül gazdagok különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Napi fél vagy egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendõ tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem más hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.
A zöld turmixok elkészítése könnyû, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Ezzel szemben a centrifugálás idõigényes, sok tisztogatással jár. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb mint 5 percet vesz igénybe.
A zöld turmixokat a gyerekek is szeretik. A nagyon kis gyerekekkel óvatosnak kell lennünk, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat. Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...