Vad és zöld és ital
Szedtem hozzá erdei-mezei zöldeket:
kb. 20 csalánhajtást
kb. 20 db pitypanglevelet (vízben áztattam kicsit, hogy veszítsen keserűségéből)
egy jó nagy csipetnyi vadsóska levelet (kerti is jó)
kb. 10 db cickafark levelet
három szem édes almát
kb. 1 l vízzel összeturmixoltam,
tavaly eltett, házi akácszörppel édesítettem. Édességétől függően ízlés szerint, vagy 1-2 kanál méz is jó.
Nem sűrű, hanem üdítő, szép zöld, illatos ital kavarodott. Persze lehet sűrűbbre is készíteni.
A zöld turmixokról itt találtam bővebben sok okosságot és nem vad recepteket
kb. 20 csalánhajtást
kb. 20 db pitypanglevelet (vízben áztattam kicsit, hogy veszítsen keserűségéből)
egy jó nagy csipetnyi vadsóska levelet (kerti is jó)
kb. 10 db cickafark levelet
három szem édes almát
kb. 1 l vízzel összeturmixoltam,
tavaly eltett, házi akácszörppel édesítettem. Édességétől függően ízlés szerint, vagy 1-2 kanál méz is jó.
Nem sűrű, hanem üdítő, szép zöld, illatos ital kavarodott. Persze lehet sűrűbbre is készíteni.
A friss zöld íz, a sóska savanyúsága, a pitypang és a cickafark enyhe keserűsége és az akácszörp illatos édessége igazán harmonikus és finom lett. Biztos, hogy ezentúl rendszeresen készítem, kísérletezgetve a vad és kerti zöldekkel, zöld teával, lehűtött gyógyteákkal, gyümölcsökkel, citromlével és házi szörpökkel.
A vad összetevőkről bővebben a növények felismerése oldalon. Cickafark (több igen hasonló faja is él nálunk) tőlevelei tavasszal ehetők, egyik legfontosabb gyógynövényünk is egyben. Jellegzetes csipkeszerű, cicafark alakú szeldelt levelei nem igen keverhetők mással össze. A vadsóska vagy mezei sóska 5-8 cm-es tőlevelei nyíl alakúak és kóstolva savanyúak. Amivel összetéveszthető, az szintén sóska csak kisebb levelű (juhsóska) és szintén ehető.
Hasonlók a blogon:
A zöld turmix (green smoothie) egyik alapja a zöld levél, a másik összetevője pedig valamilyen édes gyümölcs. A hozzávalókat a következõ arányban kell összeturmixolni: kb. 40%-ban (lehetőleg bio) zöld levél és 60%-ban érett (lehetőleg bio) gyümölcs. A variáció óriási.
A zöld leveleket a szezonnak megfelelően válogathatjuk össze: saláta, spenót, kelkáposzta/leveles kel, sóska, mángold, stb. Gyógynövények (pl. pitypang, útilapu, tyúkhúr, stb.), vagy további ízesítésre menta, petrezselyem, bazsalikom, zeller, kapor, stb. A káposztával, zellerrel és egyéb nagyon erős zamattal rendelkező zöld növénnyel körültekintően ízesítsünk, mert aromájuk dominálni fogja az italt. A gyümölcsöket héjastól, de mag nélkül helyezzük a turmixgépbe, illetve ha nincs turmixgépünk, bot mixerrel is összezúzhatjuk az italnakvalót. Előbb zöld leveleket dolgozzuk el a vízzel, utána helyezzük a turmix gépbe a gyümölcsöket. Ajánlott frissen elfogyasztani, mert a nyers italok vitamintartalma 20 perc alatt a felére csökken.
Miért igyunk zöld turmixokat? A zöld turmixokat könnyû megemészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévõ sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekbõl és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben.
A turmixolás során megmarad bennük az élelmi rost és a tápanyag (a centrifugálással a rost elvész). A rostok segítik az emésztést és kiválasztást. A turmixolás során – mivel nem hőkezelt élelmiszerről van szó – megmarad a számtalan értékes tápanyag, amely főzéssel nagy részben elvész, ezek nagyban elősegítik a méregtelenítést, a sejtek regenerálódását, a test gyógyulását.
Finomak és ízletesek! A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepõdve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színû!
Hasznos és egészséges! A zöld levelek rendkívül gazdagok különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Napi fél vagy egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendõ tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem más hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.
A zöld turmixok elkészítése könnyû, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Ezzel szemben a centrifugálás idõigényes, sok tisztogatással jár. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb mint 5 percet vesz igénybe.
A zöld turmixokat a gyerekek is szeretik. A nagyon kis gyerekekkel óvatosnak kell lennünk, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat. Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése