Tejberizs lucfenyős porcukorral

 A lucfenyő tűlevelei fűszerként is nagyon finomak. Erről ITT írtam, a Lucfenyőt konyhakertbe c. cikkben.   


Elkészítés: A tejberizst megfőztem. "A" típusú rizst szoktam használni és folyamatos kevergetés mellett, fokoztosan adom hozzá a tejet, úgy kissé szószos állagú, finom lesz. Édesítem közben és lehet vaníliás cukorral és/vagy citromhéjjal is ízesíteni. Kevés mazsola is mehet bele akár. Amikor készen van, melegen tálalom, tálaláskor mellé adom a fenyős porcukrot, amit ÍGY készítek. Rászórva a nedves rizsre a szürkészöld fenyős porcukor szép üdezöld színre vált és fenyős, gyantás, citromos ízeket ad a tejberizsnek.

Mely fajok, milyen fenyőlevél / fenyőrügy használható? 

A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő (Picea abies) épp kibontakozott rügye és a fiatal toboza, utóbbi vörös színű vagy első éves levei. Leginkább ezt ajánlom használatra, kertekben még előfordul, erdőkben egyre kevésbé viseli el a klímaváltozást. Magyar és erdélyi etnobotanikai adatok szerint használták még ritkábban, ezüstfenyő (Picea pungens), erdei fenyő (Pinus sylvestris), jegenyefenyő (Abies alba) hajtásait, tobozait is gyógyszirup készítésre. Mediterrán területeken a feketefenyő-szirup (Pinus nigra) is ismert gyógyászati célra készítve.

!!! A vörösfenyő (Larix decidua) esetében túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. Hasonlóképp a fenyőfélék közé tartozó, de nem igazi fenyő, a közönséges boróka esetében is, amit ilyen célra nem használtak ugyan, de hajtásából gyógyteát készítettek. 

!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.      

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések