Sötét trombitagomba a konyhában
Az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája, a sötét trobitagomba elsősorban fűszergomba. Sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják. Faji bemutatása ITT (MIGE) olvasható. Frissen nincs különösebb aromája és illata sem, szárítva jellegzetes. Fekete színe azonban az ételt is megszínezi.
A sötét trombitagomba általában apróbb gomba, eléggé meg tud bújni az avarban és az avar alatt is. Gyűjtése nem különbözik a többi gombáétól. Legjobb kosárba, tisztán, sáros tönk nélkül gyűjteni, a tönkön nincs a határozáshoz szükséges jellegzetesség, így a gombaszakellenőr sem fog haragudni, ha nincs meg a tönkje. Szárítás előtt, kiterítve érdemes átnézni, a levél és egyéb hulladékot kiszedegetni belőle, rovarokat engedni, hogy előbújjanak. Mosni én általában nem szoktam, hacsak nem sáros, szennyezett, akkor lehet finoman vízbe áztatni is mosni, majd kiterítve hagyni megszikkadni. Törékeny, de nem ázik át, nem ázik szét. Ezután mehet a szárítóba, kinek mi van. Késői gomba, a napnak már nem szokott elég ereje lenni, hogy megszárítsa, így elektromos aszalóban, szárításra alkalmas sütőben, radiátor tetején, kemence tetején, vagy sütés után a kemencében, sütőben lehet szárítani. Ha megszáradt, én egészben szoktam beüvegezni vagy csavaros, műanyag, fűszeres dobozokban eltenni. Moly ellen védeni kell. Ha sok van, akkor egy üvegnyi elég, hogy a konyhapolcon legyen, a többit akár a fagyasztóba is lehet tenni alaposan becsomagolva az üveget, vagy a kamrában több rétegben bezacskózva. Évekig eláll, ha jól meg van szárítva és jól záródó dobozban, üvegben van. Előre nem szoktam megadarálni, inkább frissen felhasználáskor, de persze lehet valemennyit előre is. Fűszerként, daráltan az ízei tejszínes vagy picit zsíros ételekben még jobban kijönnek, de lehet használni egészben is, ha jól mutat az ételen a fekete gomba valami más szín mellett. A blogon van jó pár étel, amiben használtam, ezeket ITT lehet böngészni. Ajánlom még egyik kedvenc blogom trombitagombás receptjeit is ITT.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése