Krémes, citromos kányazsomborpesztó

hagymaszagú kányazsomborból fiatal első leveleinek (tőleveleknek) ősszel vagy tavasszal virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős íze van és ezek a levelek még nem keserűek. Különlegessége, hogy nem marad fokhagymás leheletünk fogyasztása után és nem okoz gyomorégést, mint sokaknak a medvehagyma és a fokhagyma. Krémes üdezöld pesztóban is elképesztően finom.  


Elkészítés: Egy nagy csokornyi kányazsombor levelet kisebbre vágtam, egy jó nagy maréknyi pirított dióval egy fél citrom levével, pici reszelt citromhéjjal, sóval, borssal (ez el is hagyható, mert gazdag ízvilága van), ízlés szerint 50-100 g finom, kis darabokra vágott vagy lereszelt félkemény vagy kemény sajttal és olívaolajjal bőven, botmixerrel pépesítettem. Általában szeretem pesztókban, ha itt-ott rá lehet még harapni a magokra, tehát csak durvára daráltak, de ez most ezekkel az üde zöld színekkel, fokhagymás, tormás és citromos ízekkel nagyon finom lett. A citromlé és a pici citromhéj azért is nagyon finom ezekben a pesztókban, mert egy ilyen levélzöld esetén, ami néha keserű lehet elfedi, enyhíti a kesernyésséget is. Hasonló receptben a kányazsombor, de sajt nélkül és nem pépesen ITT található. (a pesztó önmagában gluténmentes)    
A hagymaszagú kányazsombor mint vadzöldség bemutatása ITT olvasható. Pesztók még a blogon többféle vad levélzöldségből és többféle maggal IDE kattintva. A pesztókat friss fogyasztásra, hidegen készítem, rövid ideig a hűtőben elállnak, de hosszú eltartásra nem alkalmasak, mert nyers levelekből és hidegen készülnek, és nincs bennük annyi só vagy sav, ami a biztonságos tartósításhoz kell. A biztonságos hideg olajban tartósításról ITT írtam.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések