Csalánpesztó (Csalán-pesto)

A csalán az egyik legegészségesebb, ásványi anyagokban, vitaminokban, gyógyhatású anyagokban is bővelkedő levélzöldség. Használatáról, erényeiről bővebben itt lehet olvasni. Csalánpesztót minden évszakban lehet készíteni friss csalánból, mert csalán mindig van. Táplálékként, levélzöldségként mindig a legfiatalabb levélrészeket kell gyűjteni, tehát a hajtáscsúcs leveleit, az idősebbeket már nem ajánlott. Jól elkészítve, a csalánt előzetesen blansírozva senki nem veszi észre, hogy csalánból készült. Természetesen nem muszáj blansírozni sem, akkor más ízeket kapunk. Medvehagyma szezonban lehet hozzáadni medvehagymát is ízlés szerint, levelet, zöld termést.
Hozzávalók: térfogatra kb. azonos mennyiségű friss, 5-6 leveles, blansírozott csalán-hajtáscsúcs, olívaolaj, durvára reszelt keménysajt, kendermag + dió, esetleg más pirított magok, tisztított bükkmakk, tökmag, napraforgómag, lenmag stb. keveréke. Fűszerek citromlé, reszelt citromhéj, só, fokhagyma ízlés szerint. A blansírozott csalánt apróbbra vágjuk, a diót összevágjuk, a többi maggal együtt kissé átpirítjuk. Ha kihűltek, a többi hozzávalóval botmixerrel darabosra daráljuk, fűszerezzük. Pirítóson vagy kenyérfalatkákon fogyasztjuk. Picit több olajjal kifőtt tésztával is finom
További csalános receptek bőven itt olvashatók

A pesztókat friss fogyasztásra készítem, rövid ideig a hűtőben elállnak, de hosszú eltartásra nem alkalmasak, mert nyers levelekből és hidegen készülnek, és nincs bennük annyi só, ami a biztonságos tartósításhoz kell.  A biztonságos hideg olajban tartósításról ITT írtam.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Ez nagyon izgalmasan hangzik! Kipróbálom, köszönöm a szuper receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések