Rozmaringos, húsos somos, kéksajtos, édes-sós kosárkák

Aki kedveli az édes-sós harapnivalókat némi savanykással is kombinálva, próbálja ki! A rozmaring vagy apróra zúzott lucfenyőtű a tésztában egy kis ünnepi ízt is ad, ha éppen ünnep van. Nagyon finom!
Hozzávalók: Tészta: 250 g omlóstészta-liszt, 100 g vaj, 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája, két ágacska rozmaring apróra vágott levelei, fél mokkáskanál só. Töltelék: 2 ek apróbbra tört dió, 100 dkg márványsajt, kis üvegnyi savanykás somlekvár. Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kizsírozott piteformákba, rusztikus kis kosárkákká egyengetjük. A diót megpirítjuk, megsózzuk picit. A kosárkákat megtöltjük fele-fele mennyiségű somlekvárral és márványsajttal (aki kevéssé bátor, több márványsajtot tegyen és kevesebb somlekvárt), megszórjuk a sós dióval, sütőben sütjük, míg a tészta világos aranybarna nem lesz, és a sajt kissé megolvad. Tipp: Rozmaring helyett vagy mellette lucfenyő tűleveket is kipróbálhatunk. 

!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.  

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések