2015. augusztus 5., szerda

Porcsinos, vegyes kovászos

Benne kövér porcsin (Portulaca oleracea) vékony hajtásai és levelei, uborka, cukkini, csillagtök, sárgarépa, zeller és egy görögdinnye nem túl édes, piros külső része. A dinnyét csak akkor tettem bele, amikor a többi zöldség már elkészült, így az csak egy-két napot kovászolódott. Minden finom benne.


Mostanában sokat kovászolok és többfélét. Kevésbé vadnövényt persze. Nagyon finomak és nagyon egészségesnek tartják ezt a fajta savanyítást. Nincs hőkezelés, így többféle vitaminban gazdag a kovászos savanyúság. A természetes savanyítás miatt élő mikrobákban is gazdag, azok pedig jót tesznek a bélflóránknak is. A kovászos levet jó meginni és savanyítok is vele. Néha úgy járok, hogy előbb elfogy a lé, mint a zöldség. A recept egyszerű: Én a darabolt vagy bevagdosott zöldségeket nagy befőttes üvegbe teszem, felöntöm vízzel, majd leöntve a vizet, amit megmérek. Amennyi liter víz van az üvegben, annyi evőkanál sót adok hozzá. Más nem kell, de lehet még fokozni fűszerekkel. Egy szelet, ha van kovászos kenyér a tejére, és leszorítom egy pici üvegtányérral az egészet, hogy minden zöldség és a kenyér is lé alatt legyen. Papírszalvétával lefedve kiteszem az ablakpárkányra (remélve, hogy a macska nem veri le). Pár nap érés, kóstolás, hűtés. Hűtőben sokáig eláll.

Kovászos porcsinból készítettem már kovászos porcsinos tökfőzeléket is.

Más vadnövény kovászosan:


kovászos medvetalp (Heracleum spondylium) leves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...