Porcsinos, vegyes savanyúság tejsavas savanyítással

Benne kövér porcsin (Portulaca oleracea) vékony hajtásai és levelei, uborka, cukkini, csillagtök, sárgarépa, zeller és egy görögdinnye nem túl édes, piros külső része. A dinnyét csak akkor tettem bele, amikor a többi zöldség már elkészült, így az csak egy-két napot savanyodott. Minden finom benne.


Mostanában sokat savanyítok és többfélét. Kevésbé vadnövényt persze. Nagyon finomak és nagyon egészségesnek tartják ezt a fajta savanyítást. Nincs hőkezelés, így többféle vitaminban gazdag a savanyúság. A természetes savanyítás miatt élő mikrobákban is gazdag, azok pedig jót tesznek a bélflóránknak is. A levet jó meginni és savanyítok is vele. Néha úgy járok, hogy előbb elfogy a lé, mint a zöldség. 

A recept egyszerű: Én a darabolt vagy bevagdosott zöldségeket nagy befőttes üvegbe teszem, felöntöm vízzel (felforralt, lehűlt vízzel), majd azonnal leöntve a vizet, azt megmérem. Amennyi liter víz van az üvegben, annyi evőkanál (2 dkg) sót adok hozzá. Más nem kell, de lehet még fokozni fűszerekkel. Régen egy szelet kenyeret is tettem a tejére, de már nem teszek kenyeret. Kistányér helyett már zárva, csavaros tetővel lezárva készítem, az üveget teljesen feltöltve lével. Már nem teszem napra sem, konyhában vagy árnyékban erjed. Sziszegés jelzi, hogy elindult az erjedés. Nem nyitogtom, nehogy befertőződjön más mikrobával. Mikor már nem sziszeg, pár nap érés után, lehet kóstolni, lehűtve finom. Ha nem használom fel azonnal, akkor nem bontom fel, nem kóstolom, csak felhasználáskor. Nagyon sokáig eláll. Felbontva hűtőben szintén sokáig eláll. 

Ez a savanyítási módszer leginkább hasonló ahhoz az uborkasavanyításhoz, amit hosszabb eltartásra szántak, télire régen. Kenyér nélkül csak 2%-os sós lében, zárt üvegben a kamrában, és nem tűző napon érleltek. Tettek bele erjedéslassító fűszereket is pl. tormát. Ezt sok helyen vizes uborkának nevezték. Mostanában én már ezt az utóbbi módszert használom, mert a zöldség így sokáig eláll, nem puhul túl és ugyanolyan finom, nem mellesleg gluténmentes. Nem csak uborka, hanem szinte minden zöldségféle savanyítható így, de még gyümölcsök is. Ez egy biztonságosaqbban elkészülő módszer, nem penészedik, nem nyálkásodik, nem lesz fehér hártya rajta. A tűző nap és az UV sugárzás sem teszi tönkre a tápanygokat, vitaminokat. Felbontva, hűtőben tartva sem nyálkásodik be pár nap alatt. 

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések