Fenyőtűtea és fenyőtűvíz

A lucfenyő legaromásabb része a friss és nyers tavaszi, új hajtás, ebből készül a jól ismert fenyőszirup. Tehetjük salátákba, sós és édes fűszerként is használhatjuk. Ízeit és hatóanyagait a már említett szirupban is megőrizhetjük, így később édességeket és likőröket ízesíthetünk vele és ehetjük méz helyett kenyéren és kaparós torok gyógyítására is kanalazhatjuk. 

De a téli fenyőlevelet sem kell lebecsülni. A fenyőaroma télre is megmarad a levelekben, de a már túl rostosak az idő során megöregedett levelek, de megdarálva édességekhez fűszerként vagy teafűként használhatjuk. 


fenyőtűs teakeverék


Fenyővíz (ez most nem azonos a székelyek fenyővizével, ami a borókapálinka). Ez hideg vízben kiáztatott, durván apróra vágott fenyőhajtás. Egy jó maréknyi apróra vágott fenyőágat (luc) áztattam kb. fél liter vízben, néhány csipkebogyóval. Egy napig ázott. Kis citrommal ízesítve, nagyon finom lett. Édesíthető is.

Fenyőtűtea. Egy jó maréknyi, vagy fenyőtűt (vagy akár ágastól-levelestől aprított fenyőágat is lehet )leforráztam, és kb. 10 percig lefedve állni hagytam. Citrommal és édesítve mennyei. Illata és íze, olyan, mintha egy tavaszi eső után, egy északi fenyvesben sétálva kortyolgatnánk.  

A fenyők közül az apró tűs lucfenyőt (Picea abies) a legjobb e célra. A többi hazánkban előforduló fenyő közül az erdei fenyő (Pinus silvestris) és az ezüstfenyő (Picea pungens) is kipróbálható. Vigyázat a fenyőkhöz igen hasonló levélzetű tiszafa (Taxus baccata) súlyosan mérgező! 



Megjegyzések

  1. Számomra ezek igazi különlegességek, de szívesen próbálkoznék velük! :)

    VálaszTörlés
  2. Azért alaposan gondoljátok meg, melyik/milyen fenyőből főztök teát ! Én egy (német)tvműsorban láttam, hogy a faiskolákból kivágott fenyők permetezve vannak, a riportban épp arról volt szó, hogy a lakások melegében ezek a vegyszerek (mellesleg a szinte láthatatlan élőlények is) "elszabadulnak" a gyantaillattal együtt - és nem hinném, hogy egy permetezett fenyőből okos dolog lenne teát főzni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a figyelmeztetést, módosítottam is a bejegyzést!

      Törlés
  3. De jó ötlet, fenyőszirupom van és működik is, már teszteltük:) Ezt is ki fogom próbálni, a mi fenyőnket magunk vágtuk az erdőben, garantáltan nincs permetezve:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, és remélem ízleni fog. Ezután már én sem használom a karácsonyfánkat, de tudok a közelben jó pár fenyőt az erdőben, azokat meglátogatom majd, néhány ágat kölcsönözni.

      Törlés
  4. Nálunk a birkák rákattantak a fenyőkre.Lerágják,ahol érik.Valószínüleg előbb olvasták a blogodat,mint én...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lizi! A birkák sem buták, tudják, hogy finom!

      Törlés
  5. Ha fenyő az udvarban van olyan 4 méterre az utcától( nem forgalmas) permetezve nem volt szunyog irtás is a 0 érteket súrolja a városban ahol lakom akkor biztonságos teát vagy vizet csinálni belőle ??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József! Ezt így nehéz eldönteni. Sokan termesztenek pl. zöldséget is kertjükben hasonló körülmények között. Ha tényleg nem forgalmas az utca én megpróbálnám.

      Törlés
  6. A fenyővíznek eléggé fenyő utóíze van lehet a bimbót meg a gally kis részét nem kellett volna beletennem ? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen fenyő íze van, az nem jó? Próbáld meg csak a fenyőtűket. Nekem ízlett, azóta is készítettem újra. Jobban ízlik, mint a tea. frissebb az íze.

      Törlés
  7. csak citrom ázott mellette más nem volt :S

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Honnan lehet szerezni Pesten vagy környékén teához használható fenyőágat?

    VálaszTörlés
  9. Szia ezüst fenyőből is lehet szirupot készíteni nem mérgező valaki tud segiteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt írja lucfenyő a legjobb, de ezüstfenyővel is lehet.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések