Sóskaborbolya-ital egy újabb adag C-vitamin

A gyönyörű, ámde nem mindig kellemes télben jól jöhet egy kis C-vitaminban gazdag ital. Ingyen a kertből.

Sóskaborbolyából (Berberis vulgaris)
hidegen készített, vitamindús ital,
mézzel édesítve
Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)
A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) termése mostanában a legfinomabb. A cserje lombhullató, így most már levél nélkül díszlenek a kb. 1 cm hosszú, három milliméter széles, élénk piros termések a tüskés bokrokon. Felénk, a Mecsekben nem él vadon, de az ország északi felében érdemes vadon is keresni, bár őszintén szólva, nem tudom mennyire gyakori. Meleg, délies hegyoldalak erdeiben él. Persze sokkal egyszerűbb a kertekben telepítettet leszüretelni. 

Fontos: A sóskaborbolya termése mértékkel ehető, de kérge mérgező!

Az italt a leszedett, jól megmosott termések fele mennyiségű vízzel kevert, turmixolt, majd leszűrt levéből készítettem. A lé savanyú, ezért édesíteni kell, ez ízlés kérdése. Én mézzel újraturmixoltam, lehet hozzá tenni pici vaníliás cukrot is. C-vitamintartalma hosszas melegítés főzés nélkül marad csak meg, ezért hidegen vagy rövid főzéssel jobb készíteni ezt az italt. Színe csodás, a fotó színe nem az igazi. Ételszínezésre is kiválóan használható a termés. 

Később még többet igyekszem összeszedni erről az egészséges gyümölcsű növényről 

lekvár és zselé itt készült belőle

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések