Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. július 6., péntek

A nem ehető eper....


Díszeper (Duchesnea indica)
Sokfelé elszaporodott parkokban, gyepekben. A fűnyírást is jól elviseli. 
Többektől hallottam, hogy kóstolgatják. Termését azonban egyes források enyhén mérgezőnek jelzik, íze sem túl jó. Ehetőségéről tehát megoszlanak a vélemények. 

Felismerése:
Termése nem lefelé lóg, hanem felfelé áll
Virága sárga
Levelei nagyon hasonlítanak az eperlevelekre


18 megjegyzés:

 1. Köszi, nem is tudtam, hogy mérgező szamóca is van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem tudtam, pedig van Csepelen a kertben. Köszi szépen.

   Törlés
 2. Mondjuk egyáltalán nem jó ízű, úgyhogy csak egy kóstolásig jut vele az ember :) Mennyire mérgező, mit kell tudni róla?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem teljesen világos számomra, milyen mérgező hatása van. Van, ahol azt írják csak, hogy mérgező, van ahol azt, hogy emésztési problémákat okoz. Van ahol azt írják, ehető, de nem túl finom. Én óvatos vagyok, inkább nem ajánlom. Ha sikerül többet megtudnom róla, közzé teszem. Gyógynövényként is használják egyébként.

   Törlés
 3. Szia! Anyumék kertjében is elszaporodott ez az eper. Az lehetséges, hogy az ehető fajta vadult el? Mert éppen azon a helyen nőnek ezek, ahol korábban az ehető eper volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem hiszem hogy a mi földieprünk szaporodott el anyukádéknál. De te is meg tudod állapítani. Ha sárga virágú, ötös levélkéjű és nem hármasan összetett, és termése felfelé áll, nem lefelé lóg, akkor a nem ehető díszeper az.

   Törlés
  2. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

   Törlés
  3. Kedves Lizi! Még azt tudom elképzelni, hogy egyik vadon élő hazai eper szaporodott el a kertetekben. Ha esetleg a kert erdő vagy természetes gyepek mellett van, akkor beköltözhetett a csattogó szamóca. Ez fehér virágú, amikor leszakítjuk a termést a csészelevélről akkor aprót csattan. Finom nagyon, mint minden vadon élő igazi szamóca!

   Törlés
 4. Sziasztok nekem sikerült tegnap megennem egy szemet ebből a növényből. Sajnos vannak hatásai mint például hasmenés,hányinger de ezek a tünetek elviselhetők csak nem szabad rá kb 12 óráig enni mert úgyis visszajön

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. semmi karos hatasa nincs, egyszerüen izetlen. Van ilyen nö is

   Törlés
  2. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

   Törlés
  3. Elsőre szamócának néztem és meg is ettem, kifejezetten poshadt íze volt, de nem lett tőle semmi bajom, nyilván egyéni érzékenység kérdése is.

   Törlés
  4. azért a bajhoz sokat kell enni, még érzékenység esetén is :)

   Törlés
 5. Jézusom! Ennyi "sületlenséget" összehordani! Éretten teljesen olyan az íze, mint a kertben termesztettnek. Igen, ha út mellett szeded, mérgező lehet, de nem maga a termés, hanem ami rárakódik, de akkor a saját mérgünk áldozatai leszünk, nem az eperé. Ma is ettem vagy két marékkal, de már hetek óta "szüretelem" meg minden évben és még mindig élek. Nagy mennyiségben hasmenést okozhat, mint sok más gyümölcs, a nagyszüleim korában ezért hívták f@sókának, de ennyi. Ki kellene menni a panelből... vagy legalább wikipediát olvasni idióta blogok helyett :D :D :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. névtelen! sokfélék vagyunk, és nem egyformán hatnak az ilyen gyümölcsök. Nekem pl. megárt, és másnak is van ilyen tapasztalata, így nem hiszem, hogy idióta vagyok, ha óvatosságra intek.

   Törlés
 6. "Semmi káros hatása nincs". Igen. Kis unokámmal egy közeli parkos bekerített részen találtunk rá pár éve....Ő még csak 3 éves volt. Rendszeresen jártunk oda, szemezgettük, de nem túl sokat, mert valahogy egy idő után jelezte a kis gyümölcs, hogy "elég"...Soha semmi problémánk nem volt...ahogyan én is tudom, nagyobb mennyiségben esetleg hasmenés. Ami ugye nem is árt néha - sőt, tisztító hatása van a mai ember agyongyötört emésztési rendszerére....

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...