Csalános grízgaluska avagy daragaluska
Csalánt bármibe... Ha másért nem, akkor azért, mert csodásan haragoszöld, különösen, ha felhasználás előtt blansírozzuk, mely által szebb színe, jobb íze lesz és persze már nem is csíp. Ezen kívül sok erénye van még, ami miatt érdemes fogyasztani. További sok-sok csalános IDE kattintva böngészhető.
Elkészítés: A csalánnak csak a legfiatalabb hajtását használhatjuk főzéshez, idősebb leveket nem ajánlott, vagyis a legfelső 5-6 levelet szedjük. Ha megszedtük, vizet forralunk és kisebb adagokban egymás után a forrásban levő vízbe tesszük kb. fél percre, majd ezután jeges vízbe vagy legalább hideg csapvízbe. Kicsavarva, lazán egy dobozba téve, a hűtőben jó pár napig eláll. Így kéznél van egy ilyen grízgaluskához is.
A grízgaluskát zsírral vagy vajjal készítem, 1 normál tojáshoz kb. 5 dkg zsír vagy puha vaj és kb. 10 dkg búzadara kell + csipet só + apróra vágott, blansírozott csalán. Néha kevés, levesben főtt sárgarépát is török bele villával vagy belereszelem. Összekeverem, majd állni hagyom 20 perc-fél órát legalább. Próbafőzést mindig csinálok. Ha jó, mehet mind a levesbe.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése