A sárgagomba és a vargánya volt a kedvenc - erdei gomba a tányérban régen
Nem is csoda, hiszen a fehérjékben, esszenciális aminosavakban, rostban is gazdag gombákat napjainkban már a szupertáplálékok között is említik. Vajon milyen hagyományai vannak az erdei gombák hazai elkészítésének, mi készült régen az erdő adományaiból a gombákban gazdag vidékeinken.
Gombakedvelő nép vagyunk
Mi magyarok gombakedvelő nemzetnek mondhatjuk magunkat. A Föld népei besorolhatók ugyanis erdei gomba kedvelőkként, mikofil vagy azt nem kedvelő, mikofób népekként. Európában élenjáró mikofil nemzetek az oroszok és a lengyelek, a britek viszont szinte egyáltalán nem gyűjtögetik a vadon termő gombákat. Bár a 16. században Clusius leírása alapján nagy gombaevő központnak tartották Magyarországot, valójában azonban messze elmaradunk gombaismeretben és felhasználásban is a keleti szláv népektől.
Gombakirályokról.... és sok másról fotókkal a cikk IDE kattintva olvasható tejes egészében.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése