2013. október 13., vasárnap

Vargánya fűszeres olajban tartósítva - Gombakonzerválás 3.

Hetek óta hétvégi program a gombászás (soha ne legyen ennél rosszabb dolgom). Frissen megenni azonban nem mindent lehet, így a tartósítás is fontos. A szárítás, a fagyasztás, a gombasavanyúság és a sós, fűszeres gombakonzervek mellett, olajban is tettem el friss vargányát. Nem nagy dolog, csak vargánya kell hozzá és finom ízű, nemesebb olaj, ha már a gombák királynőjét tesszük el. Kell még szerintem pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, no meg só.

vargánya olajban lesütve medvehagyma terméssel fűszerezve
(egy későbbi alkalommal készült)
vargánya olajban lesütve 
Elkészítés:

A vargányát megtisztítottam, felszeleteltem, majd bő olajban feltettem pár gerezd aprított fokhagymát pirulni. Mikor már illatozott, hozzáöntöttem  a vargányát. Annyi olaj kell, hogy a vargányát bőven körbevegye majd az üvegekben is az olaj. Sóztam, kicsit sósabbra, mint a nagyon kellemes, hiszen felhasználáskor még kerül hozzá egyéb is és borsoztam finomra. Vagyis bors és fokhagyma egyéb fűszer is ízlés szerint mehet bele. 

Közben egy kuktában kiforraltam az üvegeket és a fémtetőket, majd lecsepegtettem róluk a vizet. A jól lesütött gombát még forrón üvegekbe tettem, majd lezárva a fémtetőkkel a kész konzerveket visszatettem a forró vizes kuktába, félig vízbe, majd lezártam a kuktát, és abban hűltek ki az üvegek, másnap vettem csak ki. Ha a víz már nem elég forró, ismét fel lehet forralni, mikor már benne vannak az üvegek, de csak addig, míg felforr, utána már nincs értelme tovább főzni a gombát. Lehet tenni alapos száraz dunsztba is, jól betakarva az üvegeket, és forró víz helyett az üres üvegeket lehet mikrohullámú sütőben is sterilizálni, de a fémtetőket én akkor is kifőzöm. 

Alaposan lecsepegtetve az olajat a gombáról szendvicsekre, szendvicskrémekbe, esetleg tésztaszószba fogom ezt leginkább használni. Ha több az olaj a gombán, az külön fűszerolajként is felhasználható. Hűtőben tartom, és felbontva rövid időn belül fel kell használni az egészet.


Érdekes lehet még:
kucsmagomba sós-fűszeres lében eltéve

2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, így eltenni a gombát.Mindig csak a szárítás és a fagyasztás jut eszünkbe.Nekünk idén nem volt sok szerencsénk a vargányához.Kiszorulunk az ismert helyekről, mert állandóan irtják az erdőket.Sajna van ahol teljesen tarra vágják.

    VálaszTörlés
  2. Igen sajnos egyre inkább fogynak az öreg erdők. remélem azért lesz még Nálatok is vargánya!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...