2014. március 9., vasárnap

Vörösboros vaddisznópörkölt vegyes vad levélzöldséges nokedlivel és vad levélzöldséges fehérbab salátával

A vadhús az állat erdei élettere miatt, hasonlóképp egészségesebb a nagyüzemi sertés vagy marhahúsnál, mint ahogy az erdei zöldségek is jobbak, egészségesebbek a nagyüzeminél.


Vaddisznó pörkölt:
1 kg vaddisznó hús (a felkockázott húst előző nap, olajos, mustáros, fokhagymás pácba tettem)
2 jó fej vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma
mokkáskanál szemes fekete bors,
mokkáskanál boróka bogyó
mokkáskanál őrölt kömény
3 nagy babérlevél
1 kisebb sárgarépa apróra kockázva,
negyed zeller apróra kockázva,
5-6 medvehagyma levél apróra vágva
2 evőkanál jóféle őrölt pirospaprika
két dl vörösbor + víz amennyi háromnegyedig ellepi a húst (víz pótolható, ha elfő, én kuktában főzöm, ott kevesebb kell)

2 kanál mangalica zsír + kisebb szelet apróra vágott füstölt szalonna

A zsírban a kockázott szalonnával együtt üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzátesszük a fokhagymát és medvehagymát, sárgarépát, zellert. Ezeket is pirítjuk míg a fokhagyma is átpirul. Félrehúzzuk a főzőlapról és ha picit hűlt hozzá sűrű keverés mellett az őrölt piros paprikát is hozzáadjuk. Ha paprika szépen kiadta színét, mehet hozzá a hús. Kevergetés mellett pörköljük, míg a húsdarabok szélei ki nem világosodnak. Ezután mehet hozzá a vörösbor és annyi víz amennyi ellepi a húst. Kuktában főztem, félidőig (sajnos ellenőrizni kell, mert ha fiatal a vaddisznó túlfőhet). Ha túl sok leve maradt, és még főhet, akkor fedő nélkül pároljuk. A húson kívül minden szétfő, krémesít.

Nokedli
Bizonyára mindenkinek van jó nokedli receptje, az most is jó lesz. Én nem szoktam mérni.
2 tojás, liszt, víz, só (rétesliszt jobb és ebben most a fele teljes kiőrlésű rozsliszt volt). A kész jól keverhető nokedli tésztába apróra vágott vad levélzöldségeket tettem. Fiatal csípős csalánt, foltos árvacsalánt, salátaboglárkát, podagrafüvet és medvehagymát. Lobogó forró vízbe szaggattam, nagy lyukú nokedli szaggató jobb, mert a levélzöldségek jobban benne maradnak a nokedlikben. Ha kifőtt fél kanál mangalica zsír pici só keverékében forgattam.


Saláta:
Vad levélzöldségek fiatal levei, vegyesen, mindenből kicsi /csípős csalán (leforrázva, hogy ne csípjen), foltos árvacsalán, salátaboglárka, podagrafű, medvehagyma, tyúkhúr, pongyola pitypang/
Főtt fehér bab (előzetesen beáztatva, áztató lé leöntve, sós, babérleveles vízben főzve)
Reszelt, nyers sárgarépa
Apróra vágott savanyú káposzta
Ízesítés, öntet: A savanyú káposzta mennyiségétől, savanyúságától függően, csipkecetes, mézes, pici olajos öntet.


9 megjegyzés:

  1. Mennyeien hangzik, míg olvastam nagyokat nyeltem...!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, külön, külön is finomak érdemes kipróbálni!

      Törlés
  2. Hát ez nagyon jó:) Nálam is várakozik 1 kg vaddisznóhús a fagyóban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati! Akkor készíts valami finomat, várom!

      Törlés
  3. Kdves Erdőkóstoló, meghívtalak egy játékra a blogomon; remélem, elfogadod. Ölellek szeretettel!

    VálaszTörlés
  4. Ne haragudj...
    http://videkek.blogspot.hu/2014/03/ismerkedos-blogger-jatek.html

    VálaszTörlés
  5. Én sosem forrázom le a csípős csalánt... Még drága Nagyanyámtól tanultam, hogy pl. egy konyharuhába belecsavarom és jól megnyomkodom. Tehetjük ezt mosás után, akkor egyúttal leszikkasztjuk róla a vizet. Garantáltan elmúlik a csípőssége.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...