Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. augusztus 1., csütörtök

Lómentás, barackos, alkoholmentes pezsgőital

Laktofermentált, alkoholmentes pezsgőitalok végtelen variációban készíthetők, mindig a szezonális gyümölcsből, ízlés szerinti fűszerrel. Ez barackosan, lómentásan készült, csajosan rózsaszín színét a bodzaecet adja.

a vadmentás barackos pezsgőital leszűrve, palackozva
(a menta már csak dekoráció)

A lómenta vagy más néven fürtös menta (Mentha longifolia) a leggyakoribb vadmenta, levelei és zöld részei ezüstösen szürkés színűek, szőrösek. Virágai halványlilák. 

Kicsit más íze van, mint a többi mentának. Nem csak menta, hanem van egy plusz érdekes íze még, ami töményen kellemetlen, de kis mennyiségben finom. Éppen ezért, a magas illóolajtartalma miatt elég kevés is jól fűszerez belőle. Élvezeti teakeverékbe is tehető. Várandósok és pici gyerekek máj- és epehólyag gyulladásban szenvedők kerüljék. Gyógyhatásainak is érdemes utánanézni, a népi gyógyászat használta. 


Az ital tejsavas erjesztéssel készült, amiből már nagyon sok van itt, az Erdőkóstoló blogon mint bodzavirágpezsgőcsipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok,  bodzavirágos szamóca pezsgőcitromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő, epres pezsgőital

Ugyanígy készült az a mentás barackos ital is, mint a fentiek: Egy széles szájú literes üvegbe apróra vágott kb 2 szem sárga- és 1 őszi barackot tettem, egy szál mentát egy evőkanál cukrot, egy nagy csipet sót, egy-két evőkanál bodzabogyó ecetet és felforralt lehűlt vizet. Mindezt azért, hogy a picit savas és picit sós környezet kedvezzen a tejsav-baktériumoknak és azok felszaporodva a cukor bontásával szén-dioxidot termeljenek, és buborékossá tegyék az italt. Ha nem sikerül elszaporodniuk, akkor az élesztőgombák jutnak uralomra és alkoholos lesz az ital. A tejsavas erjedéshez fontos a zárt környezet, a levegőtől elzárt erjedés, ezért csavaros kupakkal lefedtem üvegeket. 

Az összeállított üveget 1-2-3 napig konyha-melegben tartom, míg elég jól nem pezseg. Közben kóstolgatás után leszűrőm a gyümölcsről az ízes vizet, és csak levet gondozom tovább. A leszűrt gyümölcsöt pedig most már szinte mindig újra elindítom ugyanezen az úton, hogy újabb ital készüljön. A leszűrt levet, ha még nem pezseg eléggé, akkor hagyom még melegben hűtőn kívül, ha már elég jól pezseg, akkor beteszem a hűtőbe. Közben kóstolom, és ha kell még fűszerezem még menta ( vagy más fűszer is mehet bele).  Végül csípősen pezsgős cukormentes üdítő, ami jól esik a kánikulában.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...