Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. október 27., csütörtök

Erdei gombalevesek

Változatosan, sokféle módon finomak, pl.: 


Tormás téli fülőke-júdásfüle leves zöldségekkel: Pici zsiradékon apróra vágott kevés fokhagyma, félbevágott vörös hagyma pirítás, lehúzva a lángról őrölt piros paprika a zsiradékra. Átkeverni, míg kiadja színét, majd mehetnek rá a gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér) és úgy 5 perc főzés után a megtisztított gomba (téli fülőke nyálkátlanítás vízben, liszttel dörzsölgetve). Fűszerek: só, pici őrölt fekete bors, csipet őrölt kömény, babérlevél. Ezután készre főzöm. Végén reszelt friss tormával fűszereztem még. Ezt, aki nem karja, hogy a tormadarabok úszkáljanak a lé tetején, egy merőkanál kivett lében tegye. Amikor már a kivett lé jól összefőtt a tormával, leszűrve lehet visszaöntetni a levesbe. Kóstolgatva, kinek mennyire csípősen ízlik. Vigyázat a torma kis állás után erősebb ízű lesz! Tejszínes habarással fejezem be, lehet még csepp citromlével savanyítani vagy joghurttal vagy tejföllel is habarni.


Citromos, tejfölös gombaleves csoportos tuskógomba kalapokból (a képen) de más gombából is Benne: gomba kalapok, sárgarépa kockázva (fokhagymával, olaj-vaj keveréken megpirítva, hogy szép sárga színét kiadja), petrezselyem gyökér kockázva, petrezselyem levél apróra vágva, só, bors, babérlevél, a végén pici citromlé és citromhéj, valamint tejfölös (keményítős v. lisztes) habarás. 


Mezei iringós, zöldséges, vegyes erdei gombaleves

Lila pereszkés, júdásfülés, tárkonyos, citromos gazdag raguleves

vargányakrémleves
fűszeres pirított vargányabetéttel,
tej és lisztmentesen
Júdásfüle leves reszelt gyökérzöldségekkel,
sült tojáskocka betéttel
Csalános gévagombaleves medvehagyma zöld terméssel.
Minden alkotórész vad, kivéve a zsiradék és a só.
Csalános júdásfüle leves, újhagyma zölddel, petrezselyemmel
bazsalikommal, borssal fűszerezve, tojásrántotta betéttel. 

Júdásfülés, húsgombócos leves
Vad levélzöldséges, júdásfülés leves húsgombóccal

Erdei levélmix + kerti gyökérmix + júdásfüle
+ húsgombóc + elképesztő színű, házi őrölt pirospaprika
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...