Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. október 24., péntek

Erdei gombás házi lecsókonzerv, sötét érdes tinóruval - és gyors gombás lecsó bulgurral

Vannak kevésbé kedvelt erdei gombák, no nem az ízük miatt, hanem mert főzés közben befeketednek. Egy fekete gombpörkölt persze tényleg nem éppen ínycsiklandozó. De ha a feketét összehozzuk más színekkel, akkor már bizony nagyon is jól nézhet ki. Jól mutat pl. piros-feketén paradicsomos gombás szendvicsen vagy pl. paradicsomos lecsóban.

Így késztettem is gombás lecsót pár hete, amikor sok gomba volt. A konzerválás jól sikerült, finom gombás lecsót bontottam fel. Jól is jött egy gombában szegény időszakban, és jól is jött egy időhiányos napon, egy nagyon gyors ebédhez, bulgurral. 
Mind a lecsó, mind a végkifejlet nem egy nagy dolog főzésileg, de nagyon finom. 

Sötét érdestinórus lecsó bulgurral
Jól mutat a fekete gomba a piros paradicsommal és a
zöld petrezselyemmel

A gombás lecsó készítése:
  1. A sötét érdestinórunak csak a kalapjai ehetők, a tönköket kidobtam.
  2. Kifőztem az üvegeket és a fémtetőket. 
  3. Vöröshagymát, paradicsomot, húsos paprikákat és a megtisztított gombakalapokat (ízlés szerinti méretre) összedaraboltam (én a közepes méretű darabokat kedvelem).
  4. Zsiradékon elkezdtem pirítani a hagymát - szeretem ha kicsit lesül.
  5. Majd hozzátettem a gombát, azzal is pirítottam, végül a paprikát és a paradicsomot is. Ezekkel is összeforraltam, de nem kell sokáig főzni. 
  6. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam fém tetőkkel, fejtetőre állítva betakartam legalább 20 percre, majd kihűlésig száraz dunsztba tettem, vagyis alaposan betakartam az üvegeket. (Újabban kuktába teszem kis vízben a lezárt üvegeket /4 üveg fér bele/, forralom a gőzkifújás kezdetéig, ekkor lezárom a lángot /hőt, majd a kuktában hagyom kihűlni.)
Bulguros gombás lecsó a lecsó konzervből:
  1. A szükséges mennyiségű bulgurt megmostam, leforráztam, sóztam 15 perccel a felhasználás előtt. 
  2. A gombás lecsót felmelegítettem, és hozzáadtam a közben megdagadt bulgurt.
  3. Összemelegítettem és kész.    
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!Sötét érdestinóru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...