Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. november 24., péntek

Podagrafüves, hajdinás laskaleves

A késői laskagomba késő ősztől megjelenő finom erdei gomba. A podagrafű erdőkben és sokszor kertekben is jól szaporodó levélzöldségnövény és gyógynövény. Ezúttal egy gyors és egyszerű és finom leves készült belőlük gyökérzöldségekkel gazdagon és hajdina (pohánka) betéttel.


Hozzávalók:
1-2 csészényi darabolt késői laskagomba 
1 nagyobb sárgarépa kockázva
1 fél kisebb pasztinák kockázva
1 nagyobb szelet zellergumó kockázva
1 kisebb petrezselyemgyökér kockázva
1 fél csészényi hajdina/pohánka
1 csészényi apróra vágott podagrafű
1 nagyobb gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb vöröshagyma egészben
1 evőkanál zsír (vagy olaj)
víz
 Fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag

Elkészítés:
A fokhagymát és sárgarépa kockákat kevergetve zsíron pirítottam, míg a fokhagyma illatozni nem kezdett, és a répa sárgára nem festette kicsit a zsírt. Ezután hozzáadtam a gombát, a vörös hagymát egészben és a többi gyökérzöldséget; felöntöttem vízzel, fűszereztem, és hozzáadtam az előzetesen beáztatott hajdinát is. Mikor már szinte megfőtt minden, a levesbe tettem a podagrafüvet is és készre főztem. (Ha a laskagomba esetleg öregebb, akkor érdemes előfőzni, nehogy kemény maradjon) 

További sokféle erdei gombaleves az Erdőkóstoló blogon

A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...