Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 27., szombat

Kökényes csatni és könyvajánló

Most már nagyon szépen érik a kökény, egyre finomabb, érdemes szedni sok mindennek. Kökénylekvár, kökényszörp, kökénycibere leves, kökénylikőr, kökénypálinka, és pl. ez a kökényes csatni. Én is sok mindent tervezek, de egyelőre csak tervezem. Viszont Ti ne maradjatok le erről, ezért egy könyvajánlóval együtt, íme a recept:

Eva-Maria Deyer és Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása c. könyvéből egy kökényes recept. Szerintem finom lehet.


Hozzávalók: 
75 dkg kökény (gyümölcshús magok nélkül)
25 dkg salottahagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 dkg mazsola
szegfűszegpor
5 dkg méz
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
korinaderElkészítés:
1. Áztassuk vízbe a mazsolát három óra hosszára
2. Pároljuk meg a finomra vágott salottahagymát olívaolajban, adjuk hozzá a kökényt és a mazsolát. Lassú tűzön pároljuk puhára.
3. Fűszerezzük szegfűszeggel, mézzel, gyömbérrel, korianderrel és kevés sóval
4. Hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek


Máj, illetve sertéshús mellé vagy vegetáriánus tönkölykroketthez ajánlják szerzők

Recept ebből a könyvből:
A könyvben évszakonkénti gyűjtésajánló (növények és gombák) sok recept, fajok bemutatása színes fotókkal.
2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...