Lucfenyőital

A lucfenyő tűlevelei fiatalon és idősebben is aromás, gyantás, citromos ízűek. Fiatalon, a még zsenge, tavasszal éppen kibontakozó hajtáscsúcsokból "rügyekből" fenyőszirup készül sokfelé. Később a levelek megkeményednek, de még úgy is használhatók, C-vitaminban gazdagok. A lucfenyő bemutatása a "Lucfenyőt a konyhakertbe" c. cikkben ITT bővebben. További fenyős receptek pedig ITT találhatók. Ez az ital fiatal és már idősebb fenyőlevelekből is elkészíthető.
Elkészítés: Az italhoz a fenyőleveleket az ágakról levágtam, majd bő vízzel, édesítéssel (méz/cukor/egyéb), kevés reszelt citromhéjjal, pár csepp citromlével késes turmixban összetrumixoltam, miközben a fenyőtűket a kések összezúzták. Ezután a rostoktól leszűrve már iható is az ital. A tűlevél menyisége izlés szerinti, de töményen nekem nem annyira jön be, viszont nagyon üdítő, finom kis mennyiségű levéllel. Kb. egy-másfél evőkanálnyi túlevél egy fél liter vízhez elég, de ezt mindenki kísérletezze ki magának.

Megjegyzések

 1. Fantasztikus, mit meg nem tud az ember az eddig nem fogyaszthatónek vélt növényekről! Tiszteletem ezekért az írásokért!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Örülök, ha tetszik, és jó esik, hogy megírtad!

   Törlés
 2. Kedves Andrea!
  Köszönjük az újabb ötletet: biztosan kipróbálom, én eddig teakeverékekbe és pesztóba használtam a tűlevelet, de tudom hogy északi népek, úgy tesznek frisset a főtt vajas krumplihoz, mint mi petrezselymet.
  Tímea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi az ötleteket, izgalmas lehet pesztóban és vajas krumpliban is! Kipróbálom.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések