2012. október 24., szerda

Hazai galagonyáink: cseregalagonya vagy kétbibés galagonya, egybibés galagonya és a nálunk védett fekete galagonya

Hazai három galagonya fajunk közül kettő termése ehető és virágos hajtásával együtt gyógynövény is. Harmadik fajunk védettsége és ritkasága miatt nálunk nem fogyasztható. Mindegyik cserje vagy kis fa.



Cseregalagonya (Crataegus laevigata v. oxyacantha) 
vagy kétbibés galagonya

Levelei nem mélyen szeldeltek, a fotón egy szinte alig szeldelt levelű.  De igen változatos.
Biztosabb bélyeg virágzáskor a virág két, olykor három bibéje és a termés két, olykor három magja szemben az egybibés galagonya egy magjával és egy bibéjével.






Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Levelei mélyen szeldeltek. Termésében egy mag van





Fekete galagonya (Crataegus nigra) 

Termése nem piros, hanem sötétlila, szinte fekete. Magyarországon rendkívül ritka, védett faj. Tőlünk délre a Duna mentén gyakoribb. Én még nem kóstoltam, de a Drávaszögben savanykás galagonyának hívták.

A díszgalagonyák is érdekesek, ezekről később.

4 megjegyzés:

  1. Az én galagonyáim még a fagyon vannak:) De ettem finom kökényt hétfőn:) Jó lenne azt is szedni.
    Lenne egy kérdésem hozzád, egy blogger társunk kérdezte tőlem, hogy mit tudok a kerti áfonyáról, sajnos én semmit. Te tudsz-e esetleg valami útbaigazítást adni róla? Köszi előre is, Kati
    Ha esetleg szükséges képet is küldött róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A galagonyák elvannak a fagyon (nekem is), Télen jó lesz a jó meleg konyhában kevergetni. A kökény most már tényleg nagyon finom, nekem is kéne szedni sokat.

      Kerti áfonyáról nincs tapasztalatom, mert savanyú talaj kell neki, és azt kevésbé tudnék neki biztosítani. Úgy tudom van egy a magas bokorrá növő kék bogyójú áfonyafaj, amit lehet venni kertészetekben. Ez a net szerint az Észak Amerikából származó Magastörzsű áfonya (Vaccinium corymbosum), de lehet hogy más is van. Felhasználása ugyanaz, mint a kisebb termésű fekete áfonyáé. C vitamintartalma magas, ezért elsősorban nyresen jó fogyasztani, de lekvár, sütikhez frissen is, kompót, gyümölcsleves készíthető belőle. Szárítva termése mazsolaszerű lesz, jó müzlibe, vagy csipegetni, esetleg gyümölcsteába. Levele is használható teának.

      Törlés
    2. Köszi szépen a választ, át is adtam a kérdezőnek:)

      Törlés
  2. Nekem van ilyenem, ezt kifejezetten kerti csemegéző szedésre alakították ki, nagyon finom, talán leginkább a szőlőhöz hasonlító, de annál valamivel fanyarabb, lédús szemű gyümölcsről van szó. Igen bőtermő. A teljes napfényt szereti, és mivel talajcserével megoldható a savanyú föld biztosítása (nincs mélyre hatoló karógyökere), én is telepítettem néhány tövet a homokdombomra.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...