Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 3., szerda

Jó tudni az őszi vadgyümölcsök használatához


Fontos, és hasznos lehet:Több, nyárvégén, ősszel érő vadgyümölcs magja mérgező kéksavat tartalmaz. Többek között, a fekete bodza, a zelnicemeggy (vagy zselnice), a vadalma, a kései meggy, a kökény. Ezek magjait egészben eltávolítva, a gyümölcs többi része teljes biztonsággal fogyasztható. Ha nyersen esszük, a magot nem szabad megrágni vagy feltörni.

Több, őszi vadgyümölcs ízét befolyásolhatjuk, ha szedés után lefagyasztjuk. Így valamivel édesebbek lesznek, ha van kesernyés ízük, az is mérséklődik. Régen ezért várták meg, hogy megcsípje a dér a gyümölcsöt, és ezután szedték. Kökény, galagonya, csipke éppen ezért, akár egész télen át is szedhető, persze, ha nem potyog le, vagy a madarak vagy mások nem előznek meg bennünket. A fagyasztás a nyersen történő feldolgozást is segíti. A szétfagyott sejtekből könnyebben kiszabadítható a gyümölcshús, könnyen pépesíthető, passzírozható lesz a vadgyümölcsünk, könnyen kiáztathatjuk levüket, pl. egy vadgyümölcsvízhez. Így vitamintartalmuk is megmarad. Míg főzéssel a 30 fokon elbomló C-vitamintartalmuk biztosan elvész.

A madárberkenyénél - ami nálunk ritkább, inkább északi országokban szedik, fanyar lekvárt, likőrt, szirupot, szörpöt készítenek belőle - pedig kifejezetten ajánlott a több hónapra lefagyasztás. Keserű íze így átalakul fanyar, kellemes aromává. Én majd mostanában megyek madárberkenyét keresni, remélem lesz termése.

A vadgyümölcsök is szeretnek bebarnulni főzés közben. Ennek elkerülése kevés citromsav hozzáadásával lehetséges. A citromsav nem csak a barnulást akadályozza, de elő is hozza a gyümölcsök színét. Pl. galagonya héjából így lehet kioldani piros színt, hogy ne barna hanem piros lekvárunk legyen, de többi gyümölcs is élénkebb színeket kap kevés citromsavtól.

További lehetőség, bár ez nem csak a vadgyümölcsöknél szokásos eljárás, hogy más érő, érett gyümölccsel egy kosárba vagy tálba kell tenni az éretlent és többé-kevésbé letakarni, majd sűrűn ellenőrizni, nehogy túlérjen. Az érő gyümölcs ugyanis egy növényi hormont bocsájt ki, etilént, ami megérleli a többi gyümölcsöt is. Én tegnap válogattam át a fotózáshoz összeöntött, majd folyamatosan, innen-onnan gyűjtögetett vadgyümölcsöket. Volt benne igen gyorsan érő vadkörte is. Talán annak is köszönhetően a többi, keményen leszedett csipke, kökény, galagonya is szépen puhára értek. Így most készülhet belőlük valami finomság.

Aki szeretne seggvakaró lekvárt főzni, nézzen be Aranyosfodorkához, ő most főzött. Én is főzök majd, de kicsit később.

Később tervezek még házi berkenye lekvárt, kökénylekvárt, kökénypálinkát, kökényszörpöt, kökényvizet, kökényes sütiket is, vadgyümölcs befőttet, hecsedli lekvárt és ha sikerül - az elmélet már megvan -  csipkés bonbont is.

11 megjegyzés:

 1. most akarok csipkebogyó lekvárt főőzni:D

  http://beautyandfashion-makeup.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 2. Kökénylekvárt tavaly is készítettem, azt az idénre is tervezek. Még a csipkebogyóra (hecsedlire) kéne ráhangolnom magam, elég nehézkesen megy :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát én is jó ideig vásároltam a hecsedlihez való sűrítményt, de már nem gond a pepecselés. Sokat kell főznöm, mert ez gyerekeim kedvence.

   Törlés
  2. én ma kezdtem el a kökénylekvár-,és szörpöt készíteni, finom lett

   Törlés
 3. Szia!
  Én idén először csináltam bodzalekvárt (almával). De a magjait nem paszíroztam le. Akkor most dobhatom ki az egészet, mert ha megrágom a sütiben stb., akkor úgy mérgező? :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én azt mondom ne dobd ki, de egyszerre ne egyetek sokat belőle. Enyhén mérgező és az alma fel is hígította. Sokan nem passzíroznak és semmi bajuk tőle. Egyéni érzékenység is, hogy okoz-e valami gondot. Gyomorpanaszokat ír az irodalom, hogy okozhat. Ha panaszt okoz, akkor ne használjátok. Olyan aprók a magok, hogy megrágni biztosan nem fogjátok, kérdés az, hogy mennyire emésztődnek meg.

   Törlés
 4. És ha evés előtt kipaszírozom belőle? Olyan szita sűrűségű szűrőn mondjuk? Azért sem paszíroztam ki, mert sokan írták, hogy ők aztán nem szórakoznak vele, így a természetes meg a rusztikus, ahogy most divatosan írják sokszor.
  Köszönöm szépen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az is megoldás! De kevés biztosan nem fog ártani.

   Törlés
  2. Én is magosan főztem be a bodzát, sőt almát sem tettem bele. Annyitól amennyit az ember egyszerre megeszik nem lesz baj. Nyilván nem kell egy egész üveggel megenni, bár nagyon finom. :D

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...