Medvehagyma ecet és vadsnidling ecet

Fűszeres ecetet készíthetünk sokféle fűszerrel, pl. tárkonnyal, medvehagymával, vadsnidlinggel, amit sokan gyűjtenek, és a piacokon is kapható. Enyhén fokhagyma ízű.

Medvehagymaecet, ill. medvehagymás fehérborecet
már leszűrve medvehagyma virággal és levéllel díszítve.
Mellette a készülő vad snidlinges ecet
(remélem ki tudom majd varázsolni a díszítést az üvegől)
Elkészítés egyszerű. Kell hozzá ecet, jobb a nem szintetikus, pl. a fehérborecet, almaecet. Én 6 % os fehérborecetet használtam. Érlelni kis, szélesszájú befőttesüvegbe (hogy a fűszernövényeket ki tudjam venni majd az üvegből) tettem a fűszernek szánt medvehagymát, kb. 10 levelet összetépkedve, és egy másikba a vad snidlinget.  Feltöltöttem ecettel, és mivel éppen volt itthon, három-három kanálnyi muskotályos fehérbort is tettem mindegyikhez kísérlet képpen. Két három hétig, néha megrázva érlelődik, majd leszűrhető, és betölthető szűk szájú üvegbe, de maradhat is a befőttesüvegekben felhasználásig. 

A természetes erjesztésű és további fűszerecetekről itt bővebben 



Készül a vad snidlinges és medvehagymás ecet

Megjegyzések

  1. Most jövök rá, a vadsnidlingnek utánakeresve, hogy nálunk nő ilyen a csatiparton egészen sok. Tavaly szemeztem is vele, leszedjem-e, vagy sem, de mivel nincs egy tisztességes és mindenre kiterjedő növényhatározóm, inkább nem kísérleteztem az ismeretlennel. Csak abban voltam biztos, hogy hagymaféle. Akkor is szedhető-ehető még, amikor már látszanak a virágfejek? Amíg csak ismerkedőben vagyok vele, addig jobb biztosra menni a felismerésben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, ha már virágozni kezd, meg kell kóstolni. Egyéni ízlés kérdése. A legtöbb ehető faj fiatalon vagy a fiatal leveleit szedve jó. A hagymák nem válnak ehetetlenné virágzáskor sem, csak már nem igazán finomak. A vadsindling fiatalon is elég rostos, de fűszernek, pl. ecetbe virágzáskor is biztosan jó.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések