Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. július 22., szombat

Somos babgulyás

Érik az idei som, így itt az ideje a tavalyi maradékok elfogyasztásnak. A savanyított húsos somot tavaly nyáron készítettem, abból került a szinte kész babgulyásba. Kicsit savanyít, kicsit könnyít a nehezebb babos ételen és nekünk kicsit egzotikus is. Az ötletet a csángó somos fuszulyka leves adta.  


A szárazbabot előző nap vízben beáztattam, majd felhasználás előtt az áztató levet leöntöttem, és babérlevéllel fűszerezett, enyhén sós vízben (kuktában) puhára főztem. A disznóhúst felkockáztam. Zsiradékon egy-két gerezd fokhagymát illatosra pirítottam, majd a lángról az edényt lehúzva egy jó evőkanál őrölt pirospaprikát oldattam fel a kissé lehűlt zsiradékon. Mikor a paprika kiadta szép színét, hozzáadtam a húst és egy kisebb egész vöröshagymát. A húst kicsit lepirítottam, majd sóval, borssal, őrölt köménymaggal fűszereztem és a bab főzőlevével + vízzel felöntve főztem. Amikor kb. félig megfőtt a hús, kockázott, vegyes gyökérzöldségeket adtam hozzá, és készre főztem mindent (szeretem, ha zöldségek nem vajpuhák, hanem kicsit még haraphatók, ezért teszem bele később ezeket). Ezután a főtt babot és a savanyú somot is hozzáadtam, és egy gyors rottyantás után tálalhatónak nyilvánítottam. A som kicsit savanyítja, könnyíti a tartalmas, gyomrot megterhelő levest.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...