Svéd gombasaláta déli tökegombából

A déli tőkegomba az egyik legfinomabb gomba, öröm belőle bármit készíteni. A svéd gombasaláta pedig különösen finom lett belőle. Semleges íze, roppanós állaga jól állt ennek a retro büféételnek, bár a svédek talán nem is ismerik. :) 

Elkészítés:

A déli tőkegomba tönkje kemény, azt levágom, vagy már haza sem viszem az erdőből. A gombakalapokat megmosom, a nagyobbakat darabolom. Az ételt apróra vágott vöröshagyma vajon/olajon pirításával indítom, kis fokhagyma is mehet bele, majd hozzáadom a gombát, sózom, kis vizet öntök alá, fűszerezem kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, tört fekete borssal, majd fedő alatt párolom, közben figyelve, hogy legyen alatta kicsi lé mindig. Majd kb. félidőben hozzáadom a sűrített paradicsomot és 1-2 húsos, friss paradicsomot apró kockákra vágva, héj nélkül, picit édesítem is. Addig párolom, míg a paradicsom besűrűsödik annyira, hogy már csak krémes szósz veszi körül a gombadarabokat. Ezután kóstolás mellett fűszerezem friss bazsalikommal, reszelt citromhéjjal, citromos borssal, és frissen facsart citromlével savanyítom. Elég savasnak kell lenni, hiszen a saláta lesz, de ettől a savasságtól el is áll a hűtőben 1 hétig. Utolsó lépésként, mikor már kissé hűlt, kevés extraszűz olívaolajat is keverék még a szószhoz, majd hűtőbe teszem. Hidegen tálalom. Finom pirítósra pakolva vagy salátaként is.  

Svéd gombasaláta kissé másképp és más gombfajokból is ITT található még. 

déli tőkegomba az egyik legfinomabb gomba. Csak a kalapja ehető a tönk túl rostos. Fiatalon szép sötétbarnák a kalapok, idősebben kivilágosodik és gyakran be is repedezik. Főzve, párolva finom. Alkalmas levesnek, pörköltnek, szószos ételnek, gombás tokánynak, pástétomnak. IDE kattintva további déli tőkegombás receptek is böngészhetők.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések