Zabpelyhes laskafasírt nyári laskából, savanyított vadzöldségekkel és retekkel

Nyári laskagomba, laktofermentált, vagyis tejsavasan savanyított pitypanglevelek és hasonlóképp savanyított podagrafű bimbós virágzatok a vad hozzávalók ebben az ételben. A fajok bemutatatása vadzöldségként, ehető fajként a nevükre kattintva olvasható.

Elkészítés: A nyári laskagomba előfőzött, pontosabban fűszeresen párolt, fagyasztott gomba volt egy kis doboznyi, aminek felengedés után elpároltam minden levét, majd mikor már kissé hűlt, botmixerrel pépesítettem, 1 egész tojással,nagyjából 2 ek-nyi nagyszemű zabpehellyel, úgy 5 dkg-nyi reszelt trappista sajttal összekevertem, fűszereztem majoránnával és őrölt borssal bővebben és pici őrölt köménnyel is. Lehet bele keverni még pirított hagymát is, úgy is, így is fimom. Állni hagytam, hogy a zabpehely megszívja magát kissé. A massza lágyabb, ragacsos állagú volt, de szépen összeállt. Ezután kisebb kanállal adagolva egy-egy fasírtgombócot (dióméretűt) még alaposan beforgattam zabpehelybe, azzal együtt már kézzel is formázható fasírtokat kaptam. Kiolajozott serpenyőben vagy kevés oljjal kevert vajban  (nem kell bő olaj) mindkét oldalukat ropogósra, karamellbarnára sütöttem. Lehet együtt sütni kevés kolozsvári szalonna kockával egy kis füstős íz érdekében. Belül is megsült, de ott lágyabb maradt. 

A köretéhez a savanyított pitypanglevél ÍGY készült, a savanyított bimbós podagrafű pedig ÍGY. A savanyított retek szintén laktofermentálva készült tavasszal, még a retek szezonjában. Más körettel, fűszeres mártogatókkal is finom és tehető szedvicsekbe is. 

Laskafaísrt másképp készítve ITT található. Sokféle nyári laskás gombaétel ITT található még. Pitípangos étkek pedig ITT podagrafüvesek pedig IDE kattintva.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések