Kányazsombor-pesztó (pesto)
Tavaszzal jön el a pesztók igazi ideje. A legtöbb tavaszi levélzöldségből és zöldfűszerből lehet, sőt nagyon érdemes magokkal, olívaolajjal vagy más finom olajjal a zöldfűszertől még ízletesebb, kicsit citromos pesztót készíteni. Mért ne lehetne hagymaszagú kányazsomborból is. A fiatal első levelek (tőlevelek) virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős ízűek és még nem keserűek. Különlegessége, hogy nem marad fokhagymás lehelet a fogyasztása után, és nem okoz gyomorégést, mint sokaknak a medvehagyma és a fokhagyma. Ráadásul a kányazsombor ősszel is előjön, így nem csak tavasszal, hanem ősszel is készíthető belőle finomság.
kányazsombor-pesztó dióval |
A hagymaszagú kányazsombor mint vadzöldség bemutatása ITT olvasható. Pesztók még a blogon többféle vad levélzöldségből és többféle maggal IDE kattintva. A pesztókat friss fogyasztásra, hidegen készítem, rövid ideig (1 hét biztosan) a hűtőben elállnak, de hosszú eltartásra nem alkalmasak, mert nyers levelekből és hidegen készülnek, és nincs bennük annyi só vagy sav, ami a biztonságos tartósításhoz kell. A biztonságos hideg olajban tartósításról ITT írtam.
**********************************
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése