Várandósság és szoptatás alatt nem ajánlott vadgyümölcsök és vadzöldségek

Várandósok körében, illetve várandósság esetére sajnos nem vizsgálták a legtöbb ehető, vadon termő fajt, hiszen ez a vadnövény-fogyasztás önmagában is kevéssé vizsgált, elsősorban hazai és európai hagyományokon alapulva kóstolgatjuk a növényeket.

Van azért kivétel, mert van több hagyományosan fogyasztott növény, melyeket napjainkban megvizsgálva kiderült róluk, hogy nem vagy korlátozottan ajánlott őket fogyasztani. Az ilyen fajok legtöbbjéről valahol régen is tudták, hogy baj lehet velük, ezeket pl. sokszor előfőzték, forrázták akár többször is, vagy egyéb módon készítették elő. Az ilyen szükséges előkészítési módszerek már nem mindig maradtak ismertek vagy napjainkban már nem jutnak el a köztudatba, de emellett sem ajánlottakat, inkább ne fogyassza senki ezeket! Van sok egyéb, amivel semmi gond nincs! 

Ezen mérgező vagy kockázatos fajok egy része itt az Erdőkóstoló blogon már eleve nem is szerepel, mint ehető faj, vagy pedig a korlátozások a fajok bemutatásánál fel vannak tüntetve (pl. korlátozás lehet, hogy csak főzve, sütve, pirítva ehető valami vagy csak virágzás előtt gyűjtve, vagy csak a teljesen érett termés, stb.).  


Kockázatos és mérgező fajok mindenki számára, amiket egykor ettek:   

Egy külön cikkben, (ami ITT letölthető) foglaltam össze az egykor fogyasztott, de ma mérgezőnek vagy kockázatosnak talált fajokat. A szakértői állásfoglalások sem mindig egyhangúan mondják ugyanazt minden esetben, ezért a cikk táblázatában több forrás adatait is összefoglaltam. Várandósok számára - azt gondolom - a legkisebb kockázat a cél, ezért  talán, ha nincs egyhangú állásfoglalás egy faj esetében a fogyaszthatóságról, akkor talán óvatosságból a szigorúbbat érdemes elfogadni. (A cikk táblázatában magyar nevek is szerepelnek, letölthető, olvasható tehát ITT

A várandósok és a szoptató anyukák számára még további fajok sem ajánlottak vagy óvatosságból vagy ténylegesen ismert hatások miatt, így a szóba jöhető tiltott fajokat alább gyűjtöttem össze. Elég nagy szigornak fog tűnni, mert sok faj nem ajánlott, de a felsoroltak esetében valami ok mindig felmerült, ami miatt kockázatosnak itélték a szakértők. Várandósság esetén a szervezet egyébként is sokszor másképp reagál a már jól kipróbált ételekre, alapanyogakra is, szóval jobb az óvatosság ezen hónapok alatt. A felsorolt hatások között hormonális, véralvadásgátló, vetélés kockázatát fokozó, hashajtó, gyomorégést- hányingert fokozó-okozó fajok. Minden nyilván mérték kérdése is, de jobb az óvatosság!

Az ehető vadgyümölcsök és vadzöldségek közül NEM ajánlott várandósság és szoptatás ideje alatt a következő fajok fogyasztása:

(több forrás alapján összesített lista) 

Termések, gyümölcsökfekete bodza termése, gyalogbodza termése, borókamag, fekete áfonya, sóskaborbolya, mahónia, bükkmakk nyersen

Hajtások, levélzöldségek, fűszerek: komlóhajtás, zamatos turbolya, salátaboglárka, tyúkhúr, pásztortáska, kereklevelű repkény, herefajok (réti here/vörös here pl.), zsályafajok, mentafajok, különösen a csombormenta semmiképp és mályvafajok (abortív hatásuk lehet); mezei sóska, lósóskák, juhsóska, fehér libatop, madársóskafajok (oxálsav és hashajtó, hánytató hatásuk is lehet)

kövér porcsin - hashajtó és hánytató hatása lehet

útszéli zsázsa - csak kis mennyiségben

A vadhagymákról (medvehagyma, vadsnidling, vadfokhagyma) kevés információ van, de a fokhagymát pl. nem ajánlják a gyomorégés fokozása és a véralvadás gátlása miatt, és mivel a vadhagymák hasonló hatásúak, azokkal is óvatosan.

Nem egyértelmű, megosztó fajok (van, ahol nem ajánlják vagy tiltják, van, ahol viszont engedik):

csípős csalán, pongyola pitypang, kamilla (van, ahol kifejezetten ajánlják, van ahol tiltják, mert pl. vetélést, koraszülést okozhat) 

Általában nem ajánlott, nem csak várandósság alatt:

fekete nadálytő (megenni semmiképp, várandósság alatt  külsőleg sem), martilapu, közönséges medvetalp, pipacsszirom- és hajtás (külföldi oldalakon és némely könyvben, közösségi oldalakon látható néha fogyasztásuk ajánlása).

Tilos mindenki számára (fogyasztásra ajánlásuk mégis fel-felbukkan)

- apró szulák NE – mérgező, idegrendszerre ható, tudatmódosító hatású 

- vérehulló fecskefű hajtása zöldségnövényként NE - csak külsőleg használható 

- fekete bodza hajtása zöldségnövényként NE - csak a virág fűszerként és a megfőzött, érett termés ehető

- pipacsszirom- és pipacsszirom készítmény NE- a pipacsnak csak a magja ehető

- rózsaszínű akácok virágai NE - mérgezőek, nem lehet úgy használni őket mint a fehér akác virágát.

- lilaakác (Wisteria) virágai NE - külföldi blogokon van, hogy italnak áztatják, eszik, de bizonytalan, több mint 20 lilaakácfaj van, és komolyan mérgező a növények minden más része, magja, terméshüvelye, kérge   

- jezsámenvirág NE - a helytelenül jázminnak gondolt, nálunk gyakori díszcserje virágaiból minden évben valaki szörpöt vagy üdítőt készít az interneten. A jezsámenvirágok nem ehetők, mérgezőek, szappanként lehet, hogy jobban lehetne őket használni. 

- aranycserje, aranyfa virágai (Forsythia) NE - virágait szörpnek limonádénak látom készíteni.  A levelek mérgezőek, a virágok bizonytalanok, nem kipróbáltak nálunk. Az egzotikus díszcserjék és fák virágait hagyjuk, biztos faji azonosításuk is sokszor lehetetlen, még szakértőknek is.

További ajánlás még, hogy ami gyógynövényként tilos a várandósok számára, azt, ha egyébként ehető is, megenniük sem ajánlott 

Erdei gombák fogyasztása várandósság alatt 

(ezt még később kiegészítem)

A várandósság alatt nyersen tilos a gomba (én egyébként sem ajánlom egyiket sem nyersen). Nem ajánlott este fogyasztani vagy este túl sok gombás ételt fogyasztani általában sem. Azzal érdemes mindenképp számolni, hogy nehezebben emészthető a gomba a kitintartalma miatt, és ez esetleg a gyomorégést fokozhatja. Én a kicsit is problémás gombafajokat elkerülném. Pl. a 20 perces kötelező hőkezelésűeket, melyek közül jó pár az arra érzékenyeknél egyébként is gondot okoz (kucsmagombák, piruló galóca, érdestinóruk, tuskógombafajok, sárga gévagomba, aromás pereszkefajok, tövisaljagomba, szürke tölcsérgomba (utóbbit egyes országokban kifejezetten tiltják is) ilyen még a júdásfülgomba és a kései laskagomba is, amire van, aki érzékeny, bár utóbbiaknál nem írnak elő 20 perces hőkezelést. Várandósság alatt még inkább figyelnék arra, hogy egészséges, fiatal, nem túlérett (nem öreg, nem fagyott, nem ázott) gomba kerüljön az asztalra, és várandósság alatt a tartósított gombát is elkerülném.  

Minden új ehető vadnövényt és új gombát is fokozatoson kell megismertetni a szervezettel, bevezetni először kis mennyiségben kóstolni, és nem biztos, hogy ezeket várandósság alatt kell elkezdeni.    

 A nem tiltott vadon élő fajok esetében várandósság alatt még jobban oda kell figyelni a gyűjtőhely tisztaságára és az ITT leírt általános biztonsági szabályokra.  

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések