Csalánpesztós kelt csigák

Pirított magok, vad és nem vad zöldfűszerek- és levélzöldségek, olívaolaj, sajt kombinációjaként a pesztók mindenbe és mindenre is nagyon finomak, kipróbáltam kelt tésztából csigákba sütve is.  

Elkészítés

A tészta hozzávalói: 1/2 kg liszt, 1/4 l tej, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 kanál olaj vagy olvasztott zsír, 1 tk só. Az élesztőt a langyos cukros tejben elmorzsolva felfuttajuk, majd hozzákeverjük a lisztet, negyed óra pihentetés után hozzáadjuk a sót és alaposan kidagasztuk, miközben az olajat is fokoztosan adagoljuk. ha már nem ragad és egyben mozog a tészta, akkor körbelisztezve, letakarva meleg helyen pihentetjük, míg kétszeresére kel. Nyújtódeszkán téglalap alakúra nyújtjuk 6-7 mm vastagra. rákenjük az alábbi pesztót, ha még sajtossabbra szertnénk reszelünk még rá sajtot. Rúddá tekerjük, majd újjnyinál vastagabb csigákra vágjuk, azokat pedig sütőpíprra tesszük. 15-20 perc pihentetés után, sütőben aranybarnára sütjük. Én nem szoktam előmelegíteni a sütőt, a sütő felmelegedése közben is még tovább kelnek a csigák, és 180 fokon sülnek.       

A csalánpesztó: kb. 3 nagy csokornyi zöldfűszernek megfelelő mennyiségű levélzöldség + zöldfűszer: csalán hajtáscsúcs (blansírozva), hozzá mehet más fűszeres ízű pl. zamatos turbolya, podagrafű, bazsalikom. 30-40 g pirított, olajos mag (dió, bükkmakk, tökmag, szotyi) és annyi olívaolaj, amennyivel kenhető állagú keveréket kapunk darálás után. Fűszerek: só, pár csepp citromlé, reszelt citromhéj, fokhagyma, őrölt fekete bors, ízlés szerint. A magokat olívaolajjal, blansírozott csalánnal, zöldfűszerekkel durvára daráljuk, maradjanak benne egész magok is, fűszerezzük és hozzáadunk 100-150 g reszelt félkemény vagy keménysajtot, és ezt a keveréket kenjük a kelt tésztára.  


   **********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések