Medvehagymás tojásos nokedli
Medvehagyma szezonban egyszer legalább. Vagy sokszor. Amikor nincs megvehagyma, akkor csalánnal ugyanilyen szép lesz, plusz pici fokhgamyával ízre is hasonló, de csak csalánnal is finom.
Lehet akár több levélzölddel együtt is gazdagítani a zöld színt benne.
Elkészítés: Ez talán olyan étel, aminek elkészítését nem nagyon kell leírni. A nokedlihez a tojásokat, lisztet, vizet összekeverjük, negyed órát legalább hagyjuk állni. Arányokat nem tudok, soha nem mérem, sűrűn cseppenve folyós legyen a tészta, és akár tojás nélkül is lehet, de sokkal jobb tojással. Felforralom a picit sós vizet és nokedliszaggatón beleszaggatom a tésztát, közben keverni kell. (Szoktam próbaként egy-két darabot előzetesen kifőzni, nehogy túl kemény legyen, vagy szétfőjön, és ha kell, korrigálom vízzel, liszttel a tésztát.) Miközben fő a nokedli, bővebb zsiradékban, ki-mit szeret, olajféle vagy zsír átsütöm az apróra vágott medvehagymát, majd hozzáütöm a tojásokat. Mennyiségük ízlés kérdése. A kifőtt nokedlit öblítés nélkül erre a tojásos keverékre szedem rá (még mindkettő forró), majd ráütök még 1 vagy 2 tojást és azzal is átforgatom, de már nem sütöm tovább, csak átkeverem, megsül a forró nokedlin is. Ettől kicsit krémesebb lesz a tojás a nokedlin és szép sárga is lesz az egész. Esetleg még egy szeletke teavaj mehet bele, ha olajban sütöttük, íznek és kis krémesítésnek az is. Citromos-cukros öntetű fejes saláta dukál hozzá, akár egy kis medvehagymával ízesítve még.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése