Medvehagymás, magos, tejfölös kenyérlepény

Tejfölös, medvehagymás, magos, sajtos tetejű, burgonyás tésztájú kenyérlepény készülőben. Ötletadónak szánom. Nem tudom mennyire látszik, hogy a lepény tetejére medvehagymával és kevés zsírral elkevert fűszeres sós, picit borsos tejfölt kentem sütés előtt, és a medvehagyma ott figyel a magok között. A pici zsír azért kell, hogy a tejföl ne áztassa el a lepényt.


A kelt (élesztővel, de lehet kovásszal is nyilván) tésztához kevés áttört főtt burgonyát is adok (1 szem 1 nomál tepsibe elég tésztához, de maradék krumplipüré is jó bele). Gyakran készítek ilyet, általában medvehagyma nélkül, sok és többféle maggal és reszelt sajttal is megszórva. A rásült sajt miatt a magok sem potyognak le. Gyorsan készül, szinte csak összekeverem és picit dagasztom a tésztát. A tészta arányait nem tudom, kézzel dagasztom, így inkább csak érzem, hogy mennyi lisztet vesz fel a folyadék (víz). De a tészta lágyabb, mint a kenyértészta, könnyen széthúzható a tepsiben, mert, amikor megkelt, csak beleöntöm a tepsibe és széthúzogatom kézzel, rákenem a tejfölös keveréket benne az apróra vágott medvehagymával, rászórom a magokat (általában napraforgó, tökmag, lenmag, de más is lehet, dió, bükkmak, mandula) reszelek rá sajtot (nem kell vastagon, hogy tejföl víztartalma ki tudjon gőzölögni a sajt alól sütés közben) és megy a sütőbe. Vastag, magas lepény lesz, a burgonyától sokáig eláll, rugalmasabb lesz, nem szárad ki gyorsan. Akinek nincs medvehagymája, fokhagymával + csalánnal, vadsnidlinggel, vadfokhagymával, snidlinggel, újhagyma zöld levelével is próbálhatja.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések