Szarvaspörkölt podagrafüves vadas mártással, sós krumplival, medvehagyma zöld termésével

Kevés húsétel készül itt a blogon, de a szarvaspörkölt néha azért becsúszik. A vadhús is akkor a legjobb, ha a erdő-mező adta fűszerek ízesítik. Ha pedig a körete is vadnövényes, akkor talán tényleg ide kerülhet. A szarvaspörköltet ezúttal podagrafüves vadas mártással tálaltam és zsenge friss medvehagyma terméskezdeménnyel szórtam meg, amikre olyan jó ráharapni.
Elkészítés:

A szarvaspörkölhöz a húst, ha kell, lefaggyúzom, pörkölthúsként fagyasztva jutok hozzá. Általában lapocka, de más is lehet benne néha. A húst kockára vágom, és térfogatra kb. ugyanannyi vöröshagymát kockázok fel hozzá. Mangalica zsíron üvegesre pirítom a hagymát, pár gerezd fokhagymát is adok hozzá apróra vágva. ha van akkor apróra vágott medvehagymát (levelet, zsenge szárat, terméskezdeményt), az elején fűszerezem köménymaggal is és ezeket is átpirítom, majd lehúzva a tűzhelyről, ha kicsit hűlt, elég sok őrölt pirospaprikát adok hozzá, átkeverem. Ha a paprika kiadta a színét a zsírban, mehet bele a hús. Átpirítás után kicsit több víz, mint ami ellepi, majd a többi fűszer: só, egész feketebors, borókabogyó, kakukkfű, sok babérlevél, és ha van otthon, esetleg kevés vörösbort vagy kevés paradicsompürét is adok hozzá. Kuktában, omlós állapotig, többszöri ellenőrzés mellett főzöm, ha kell kóstolás mellett, közben még fűszerezem. (Lehet igazi pörkölt módon a paprika hozzáadása előtt lepirítani a húst, de a paprika szebb színeket és ízeket ad, ha a hús előtt még bővebb zsírba tesszük, és én nem látok különbséget, lepirított és nem lepirított hús között a végeredményben). 

A mártáshoz 1 kockára vágott pirított vöröshagymával és 1 gerezd fokhagymával kevés zsíron 4-5 felkarikázott sárgarépát és 1 petrezselyemgyökeret, esetleg 1 pasztinákot kevés vízben puhára párolok, sóval őrölt borssal, több babérlevéllel. A végén apróra vágott podagrafű leveleket is adok hozzá egy nagy csokorral (fiatal leveleket és túl sokat nem szabad, mert keseríthet) majd a babérleveket kivéve pürésítem. Tejföllel kikevert kevés liszttel habarom, kóstolva mustárral fűszerezem, édesítem picit, ha kell, sózom, borsozom még, és pici citromlé, leheletnyi reszelt citromhéj sem árt neki. Habarásnál nem kell nagyon lisztesnek lenni, hiszen ha a répák pároló leve elfőtt, akkor eleve szószos állagú. Búzaliszt helyett rizsliszt vagy keményítő is használható, de azokkal már csak átforrósítani ajánlott. 

A pörköltet vadas mártással és sós vízben főtt krumplival, kevés apróra vágott medvehagyma levéllel megszórva lehet tálalni. Ha van éppen friss, zsenge medvehagyma terméskezdemény, azzal az egészet megszórva még finomabb.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések