Útszéli zsázsás (vadbrokkolis), vöröslencsés tojáskrém

Az útszéli zsázsa az egyik leggyakoribb vadon termő zsázsafaj. Ehetők a zsenge növényi részei, de persze fontos, hogy ne a sokszor szennyezett útszélről szedjük, máshol is él. Kis bimbós virághajtásai mintha apró brokkolik lennének. A felsőbb levelek és a bimbós virágzat finom, jó állagú, kissé csípős ízű, ehető, de mint sok mást, túlzásba vinni nem ajánlott. Várandósok és kisgyerekek nem vagy csak igazán mérsékelt mennyiségben kóstolhatják.
Elkészítés: Ha vöröslencsét főzök félreteszek a főtt lencséből 2-3 evőkanállal, de kifejzetten ehhez is lehet főzni lencsét. Kell hozzá tehát 2-3 keményre főtt tojás, 2-3 evőkanálnyi főtt (de nem szétfőtt) vöröslencse, 1 kisebb reszelt sárgarépa fokhagymás olaj + bővebb vaj keverékén kissé megsózva, puhára párolva + majonéz + kevés krémsajt, só, bors, ízlés szerint útszéli zsázsa fiatal levelei és bimbós virágzatai apróra vágva. A vöröslencsét a párolt sárgarépához adjuk, a fokhagymás vajon átforgatjuk azt is. Ha kihűltek hozzákeverjük a majonézt, a krémsajtot és a lereszelt keménytojásokat, majd az összevágott zsászát is. Kóstolva sózzuk, borsozzuk. A tojáskrém krémes állagát a vaj, a majonéz és a krémsajt adja, utóbbi kevés zsírosabb tejföllel is kiváltható. Ezekből annyi kell, hogy ne darabos, hanem krémes legyen a tojáskrém, illetve a majonézes, savanykás íz ízlés kérdése. Fűszerezhető még egészen pici reszelt citromhéjjal is.
Tipp: Hasonló tojáskrém kipóbálható hagymaszagú kányazsomborral is. Útszéli zsázsás étkek még IDE kattintva olvashatók. Hasonló pástétomrecept csalánnal és/vagy medvehagymával IDE kattintva olvasható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések