Útszéli zsázsás ("vadbrokkolis"), vöröslencsés tojáskrém

Az útszéli zsázsa az egyik leggyakoribb vadon termő zsázsafaj. Ehetők a zsenge növényi részei, de persze fontos, hogy ne a sokszor szennyezett útszélről szedjük, máshol is él. Kis bimbós virághajtásai mintha apró brokkolik lennének. A felsőbb levelek és a bimbós virágzat finom, jó állagú, kissé csípős ízű, ehető, de mint sok mást, túlzásba vinni nem ajánlott. Várandósok és kisgyerekek nem vagy csak igazán mérsékelt mennyiségben kóstolhatják.
Elkészítés: Ha vöröslencsét főzök félreteszek a főtt lencséből 2-3 evőkanállal, de kifejezetten ehhez is lehet főzni lencsét. Kell hozzá tehát 2-3 keményre főtt tojás, 2-3 evőkanálnyi főtt (de nem szétfőtt) vöröslencse, 1 kisebb reszelt sárgarépa fokhagymás olaj + bővebb vaj keverékén kissé megsózva, puhára párolva + majonéz + kevés krémsajt, só, bors, ízlés szerint útszéli zsázsa fiatal levelei és bimbós virágzatai apróra vágva. A vöröslencsét a párolt sárgarépához adjuk, a fokhagymás vajon átforgatjuk azt is. Ha kihűltek hozzákeverjük a majonézt, a krémsajtot és a lereszelt keménytojásokat, majd az összevágott zsázsát is. Kóstolva sózzuk, borsozzuk. A tojáskrém krémes állagát a vaj, a majonéz és a krémsajt adja, utóbbi kevés zsírosabb tejföllel is kiváltható. Ezekből annyi kell, hogy ne darabos, hanem krémes legyen a tojáskrém, illetve a majonézes, savanykás íz ízlés kérdése. Fűszerezhető még egészen pici reszelt citromhéjjal is.
Tipp: Hasonló tojáskrém kipróbálható hagymaszagú kányazsomborral is. Útszéli zsázsás étkek még IDE kattintva olvashatók. Hasonló pástétomrecept csalánnal és/vagy medvehagymával IDE kattintva olvasható.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések