Sóskaborbolyás, kandírozott-narancshéjas túrógombóc

A friss és az aszalt sóskaborbolya is sokféle ételt színesíthet, savanykás ízével édes és sós ételekben is egy kellemes plusz ízt jelenthet. A sóskaborbolya nálunk nem gyakori, de kertekben és vadon is előfordul. Egykor, régen frissen és aszalva is egyaránt fogyasztották, mostanra viszont szinte teljesen eltűnt a hazai asztalokról. Mag nélküli termesztett változatát - sajnos nem hazait, de aszalva is megvásárolhatjuk. A sóskaborbolyát a közel-keleti, de különösen a perzsa konyha használja sokoldalúan sós ételekhez is. Zabkásában vagy a müzliben is érdekes, finom ízt jelenthet az édesek mellett egy savanykás ellenpont. További sóskaborbolyás sós és édes receptek IDE kattintva olvashatók.

gombóc elkészítése: Elővehető a legsikeresebb túrógombóc receptünk, amibe sóskaborbolyát és akár apróra vágott kandírozott narancshéjat keverhetünk. Én 500 g túrót 3 tojással, 3 evőkanál tejföllel, nagy csipet sóval, 1 citrom reszelt héjával, 1 evőkanálnyi közepesen durvára darált lenmaggal és fokozatosan adagolva annyi búzadarával kevertem össze, amivel már összeálló gombócok alkothatók a túrós masszából (kb. 5 evőkanálnyi). A keverékhez aszalt sóskaborbolyát adagoltam és belevágtam még kevés kandírozott narancshéjat is. Hagytam állni a keveréket legalább egy fél órát, közben vizet forraltam. Mikor lobogva forrt, olajos kézzel nagyobb diónyi gombócokat formáztam, és egy próbafőzést követően kifőztem a gombócokat. A próbafőzést azért szoktam végezni, mert igyekszem minél kevesebb búzadarát használni és néha ez alul sikerül és szétesik a gombóc. Ez esetben adok még egy kanál búzadarát hozzá. (Nálunk a gombócban nincs cukor, csak a morzsában, amiben megforgatom.)  

A morzsa elkészítése: Saját megmaradt, szárított kenyérből darált morzsát használtam, amit pár kanálnyi olajon aranybarnára pirítottam, majd bőven adagoltam hozzá durvára darált lenmagot (pirítás nélkül), kevés kristálycukrot és csipet sót. Ebbe forgattam a kifőtt gombócokat, egy-két kanál főzővizet is adtam a morzsához közben, hogy kevéssé legyen száraz. Ki lehet próbálni a gombócokat pirított darált dióba, vagy bükkmagba forgatva is vagy akár vegyesen, magokba és morzsába.     
      
Natúr tejföllel megszórva a legjobb szerintünk. 



**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések