Vadon termők savanyítása (tejsavas fermentálás)

Tejsavas erjesztéssel savanyítani manapság már mindenki tud, én is sokféle zöldség és gyümölcs fermentálását próbáltam már. Savanyúságok pezsgős üdítők, sőt ecetes erjedéssel ecetek is készültek. Itt a blogon is számos vadnövény savanyítását mutattam már, és a gombasavanyítás nem csak ecettel, hanem erjesztéssel is pipa. Érdemes a fermentálás címszóra rákeresni. Most néhány érdekességet mutatok. Kígyóhagyma sarjhagymás virágzatai, húsos som termése, medvehagyma még zöld termése, pongyala pitypang bimbói, félig érett szőlőszemek... és még sok mást is lehet, de most ezek vannak a tányéron. Szezonjukban érdemes majd próbálkozni velük. Színes érdekességek lesznek a tányéron.

Elkészítés: A megmosott gyümölcsöket, virágokat, terméseket zárható befőttes üvegekbe tesszük. A képen láthatók mind külön-külön üvegben készültek, már csak azért is mert készítésük ideje is más-más, igazodik a virágzáshoz vagy a terméséréshez. Ezután 2 %-os sós vízzel öntöm fel nyakugig a savanyítandókkal teli üveget. Előzetesen felforralom a vizet majd megvárom míg kihül, azt sózom meg és öntöm a savanytandókra. A 2 %-os sós levet 1 l vízhez 2 dkg sót számolva készítem el. Fűszerezni ízlés szerint lehet, babérlevél, bors, mustármag, szegfűbors, fokhagyma, amit leggyakrabban használok, de mást is. Nem árt egy leszorítóval lé alatt tartani a savanyítandókat, hogy nehogy penészedni kezdjen, ami kilóg. Ezután a csavaros kupakkal lezárt üvegeket tálcára állítom, konyhamelegben 2-3 napon belül elkezdenek erjedni. Sziszegés és a lé opálosodása jelzi, hogy elindult a tejsavbacik szaporodása és a lé savanyodása a tejsavtól. 

Ha van már kész, saját erjesztésű savanyúságom, akkor annak levéből is szoktam tenni az új savanyúságba, gyorsabban elindul az erjedés, de anélkül is megy. (Lehet még segíteni, indítani a tejsavbacikat joghurt kicsepegtetett levéből egy-két kanállal, vagy probiotikum kapszulával 1-2 vel, amit a sós lébe öntünk/szórunk.) 

Ha már csak kissé sziszeg és a lé szép tejsavas, opálos, akkor hideg helyre teszem tovább savanyodni. Másfél-két hét után már finom savanyú szokott lenni, és ehető is.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések