Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2022. december 9., péntek

Gévagombafasírt sóskaborbolyás bulgúrkörettel

Gévagombás étel decemberben pl. konzervből készülhet. Ha csak tehetem, sós lében mindképp konzerválok gévagombát, erről itt írtam.
A gombafasírt elkészítése: Egy kisebb üvegnyi gévagomba konzervről leöntöttem a levet, és lecsepegettem a gombát. A friss gombát előzetes megfőzöm. Közben egy kisebb vöröshagymát kockára vágtam, egy közepes sárgarépát késes darálóban morzsásra daráltam, majd hagymát és sárarépát + egy gerezd fokhagymát kevés olajon pirítottam, míg a hagyma és a répa is picit elkezdett karamellizálódni. Majd a gévagombát is morzsásra daráltam és hozzákevertem a hagymás répához, hozzáadtam még 2 tojást és annyi apró szemű zabpelyhet, amivel formázható lett a massza. Sóztam, fűszereztem őrölt fekete borssal és majoránnával bőven. Majd a kézzel formázott fasírtokat panírozva (liszt - tojás - zsemlemorzsa hármas) bő olajban kisütöttem. Azért választottam a panírozást, mert így kívül roppanósabb kérget kaptak a fasírtok, de természetesen lehet anélkül is sütni, csak zsemlemorzsába vagy zabpehelybe forgatva. Ha utóbbi módon készítem, akkor nem bő olajban sütöm, hanem laposabbra formázva, tócsniszerűen egészen pici zsiradékban.

A köret elkészítése: Egy kisebb vöröshagymát, 1 közepes sárgarépát, 1-2 paradicsomot és paprikát kockára vágtam. A hagymát serpenyőben kis olajon üvegesre piríttottam, majd lehúzva a tűzhelyről, kiskanálnyi pirosparikát, késhegyni őrölt köményt adtam a hagymához, majd a sárgarépát és pici vizet. Fedő alatt al dente-re pároltam a répát (jó, ha marad kis leve), majd a forró répához kevertem az összevágott paradicsomot és a paprikát, az előzetesen leforrázott, megpuhult bulgúrt és a főtt csicseriborsót, az aszalt sóskaborbolyát és az apró, (korinthoszi) mazsolát. Mindent még forrón összforgattam, de már nem pároltam. Ha jól sikerült, akkor a répa fűszeres párolóleve és a paradicsom savas leve adja a köret "öntetét", de ha nem elég, akkor lehet még fűszerezni: olívaolaj + kis citromlé, só, bors, esetleg fokhagyma.

Tartárt tejfölből, majonézből, pici mustárral, sóval, frissen tört borssal, pici cukorral kevertem.

További gévagombás receptek itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...