Sóskaborbolyás-narancsos, pirított csirkemellkockák mazsolás, pisztáciás rizskörettel

A sóskaborbolya nálunk nem gyakori, de kertekben és vadon is előfordul azért. Egykor, régen frissen és aszalva is egyaránt fogyasztották, mostanra viszont szinte teljesen eltűnt a hazai asztalokról. Mag nélküli termeszetett változatát - sajnos nem hazait, de aszalva is megvásárolhatjuk. A sóskaborbolyát a közel-keleti, de különösen a perzsa konyha használja sokoldalúan sós ételekhez is. Ünnepi fogásaik között szerepel például a sáfránnyal fűszerezett és színezett, borbolyával ízesített rizs- vagy kuszkuszétel, amelyet vagy önállóan, vagy hússal is fogyasztanak. Ez az étel, amit én készítettem színeiben és alapanyagaiban kicsit hasolít a perzsa ünnepi fogásra, de persze ezen kívül nem sok köze van hozzá, minden esetre finom és nagyon egyszerű, gyorsan el is készíthető és szép színes étel. További borbolyás ételek ezen a blogon ide kattintva fedezhetők fel.
Elkészítés: Egy nagyobb teáscsészényi rizst sóval és ½ mokkáskanál kurkumával két és félszeres mennyiségű vízben, fedő alatt megfőzzük, a főzés végén apró mazsolát is adunk a rizshez. Egy csirkemellet kockákra vágunk, majd megsózva, tört borssal és egy gerezd fokhagymával, kevés olajban, serpenyőben, lefedve, időnként megkeverve megsütjük. Félidőben egy vékony csíkokra vágott sárgarépát és egy narancs vékony csíkokra vágott héját (fehér rész nélkül), egy maréknyi aszalt sóskaborbolyát, félmaréknyi apró mazsolát és egy teáskanál barna cukrot adunk a húshoz, majd készre sütjük, lepirítjuk. Tálaláskor a sült narancsos, répás csirkekockákat a rizs közepébe halmozzuk és szeletekre vágott pisztáciát szórunk köré.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések